Ilmalämpöpumpun käyttö

Ilmalämpöpumpun käyttö on yksinkertaista: sen säätäminen tapahtuu kotona helposti kauko-ohjaimella tai mobiilikäyttöisellä etäohjaimella mistä vain. Hankkiessasi ilmalämpöpumpun meiltä varmistat, että ilmalämpöpumppu sijoitetaan ympärivuotisen käytön kannalta oikeaan paikkaan. Saat asennuksen yhteydessä myös selkeät ohjeet pumpun energiatehokkaaseen käyttöön. Asennuksen jälkeen asiakaspalvelumme auttaa sinua kaikissa kysymyksissäsi.

Ilmalämpöpumpun toimintaperiaate

Ilmalämpöpumppu nimensä mukaisesti pumppaa lämpöä. Se toimii samaan tapaan kuin jääkaappi tai pakastin. Kun kylmäainetta puristetaan kasaan kompressorilla, sen lämpötila nousee ja paineen kasvaessa se myös muuttuu nesteeksi.

Lämmitystoiminnolla lämmin neste kiertää sisäyksikössä ja luvuttaa lämpönsä sisälle. Jäähtynyt neste virtaa sitten ulkoyksikköön, jossa se kulkee paineenalennussuuttimen läpi. Paineen laskiessa nesteen lämpötila laskee ja se alkaa hyörystyä. Höyrystyminen ja paineen lasku sitovat lämpöä ja ulkoyksikön lämmönvaihtolevyjen kautta lämpöä siirtyy ulkoilmasta kiertoaineeseen. 

Tämän jälkeen kierto alkaa alusta, höyrytynyt ja ulkoilman lämmittämä kylmäaine puristetaan jälleen kasaan kompressorilla. 

Jäähdtystoiminnossa kierto kulkee toiseen suuntaan niin, että lämpö luovutetaan ulkoyksikössä ja kerätään sisäyksiköstä.

Ilmalämpöpumpun käytön perusteet

Ilmalämpöpumpusta löytyy kolme lämpötilaan liittyvää toimintoa: lämmitys-, viilennys- ja automaattitoiminto. Edistyneissä pumpuissa on myös takkatoiminto, jolla voit kierrättää lämpöenergiaa sisätiloissa.

Ilmalämpöpumppua kannattaa pitää kylmällä ilmalla lämmitystoiminnolla ja lämpimällä ilmalla jäähdytystoiminnolla. Jos käytät ilmalämpöpumppua automaattitoiminnolla muiden lämmitysmuotojen rinnalla, ole valppaana. Pumppu voi alkaa jäähdyttämään, jos esimerkiksi patterit tai takka tuottavat enemmän lämpöä kuin laitteeseen asetettu oletuslämpötila. Hyvä nyrkkisääntö on, että ilmalämpöpumppu on aina lämmityslaitteiden järjestyksessä ensimmäinen ja sen tavoitelämpötila on 2-4 astetta korkeampi kuin muiden lämmityslaitteistojen.

Ilmalämpöpumppu lämmityskäyttöön

Ilmalämpöpumppua kannattaa käyttää ensisijaisena lämmitysmuotona, jotta saat siitä mahdollisimman suuren energiahyödyn. Se kannattaa pitää ainoana lämmitysmuotona niin kauan kuin mahdollista säätämällä lämpöpatterit vain jäätymisestolämpöön, esim. +10 asteeseen. Muut lämmityslaitteet voi ottaa käyttöön, kun ilmalämpöpumpun teho ei riitä edes maksimiteholla lämmittämään riittävästi. Pidä tällöin huolta siitä, että ilmalämpöpumpun tavoitelämpötila on ainakin pari astetta korkeampi kuin muilla lämmitysmuodoilla.

Saat ilmalämpöpumpusta parhaan hyödyn lämmityskauden alussa ja lopussa, kun ulkoilma ei ole vielä kovin kylmä. Hyvän hyötysuhteen saa esimerkiksi myös kesämökin ylläpitolämmityksessä (noin +8 astetta). Ilmalämpöpumppu soveltuukin erityisen hyvin kesämökkien ylläpitolämmön lisäksi myös autotallien ja muiden viileämpänä pidettävien tilojen lämmitykseen.

Tarjoamamme ilmalämpöpumput soveltuvat erinomaisesti Suomen ilmasto-olosuhteisiin ja ovat erinomaisia valintoja lämmityskäyttöön myös kovemmillakin pakkasilla.

Ilmalämpöpumppu viilennyskäyttöön

Ilmalämpöpumppu sopii myös viilennyskäyttöön kesähelteillä. Ilmalämpöpumpun järkevä käyttö viilennyskäyttöön ei syö talvella kerättyjä säästöjä.

Kun haluat käyttää ilmalämpöpumppua viilennyskäyttöön, riittää, että asetat jäähdytyksen tavoitelämpötilaksi 24–25 astetta.  Yleensä jo asteen tai parin viilennys riittää tekemään sisäilman miellyttäväksi, koska ilmalämpöpumpun poistaa samalla myös kosteutta sisäilmasta, joka on yleensä se tukalan olon aiheuttaja.