Vinkit aurinkopaneelien ostoon

Kasasimme pääpiirteittäin yhteen tärkeimmät seikat, joita aurinkopaneeleja harkitsevan kannattaa ottaa huomioon ennen hankintaa, jotta investoinnista saa parhaan mahdollisen hyödyn. Oikea mitoitus varmistaa optimoidun tuoton ja asennuksen laadussa ei kannata tinkiä. Oma käyttötarkoituksen kartoitus on ensijaisen tärkeää, ja se ratkaisee lopulliset laitevalinnat.

Mitoita aurinkopaneelijärjestelmä tarpeidesi mukaan

1. Mitoita järjestelmä oikein

Aurinkopaneelijärjestelmä kannattaa mitoittaa niin, että tuotetun sähkön voi suurelta osin käyttää itse. Näin järjestelmästä saa parhaan mahdollisen taloudellisen hyödyn, säästäen sekä sähkön myynti- että siirtomaksut sekä verot.

Hyvin mitoitettu järjestelmä on sen verran iso, että se tuottaa sähköä myös syksyllä ja keväällä. Kesällä syntyy siis jonkin verran ylijäämää, ja se kannattaa myydä verkkoon. Mitoituksessa kannattaa käyttää ammattilaisen apua.

Mieti järjestelmän käyttötarkoitus

2. Mieti järjestelmän käyttötarkoitus

Kesämökillä paneelit voivat olla ainoa sähköntuoton lähde, mutta omakotitalossa tarvitsee talvella lisäsähköä. Omakotitalossa aurinkopaneelit kytketään talon sähköverkkoon ja ne tuottavat sähköä kaikille laitteille, jolloin ostetun sähkön tarve vähenee. Toisaalta verkosta voi käyttää sähköä silloin, kun tarve on suurempi kuin oman tuotannon määrä.

Mökille saa aurinkopaneeleilla sähköt usein huomattavasti edullisemmin kuin liittymällä sähköverkkoon – liittymämaksut voivat olla jopa useita tuhansia euroja. Sähköverkosta riippumattomiin järjestelmiin sisältyy akusto, joka varastoi auringon tuottamaa päästötöntä energiaa. Akusto mahdollistaa laitteiden toiminnan yöllä tai silloin kun aurinko ei paista.

Panosta asennukseen

3. Vältä yllätykset asennuksissa

Aurinkopaneelijärjestelmien heikko kohta saattaa yllättäen olla asennustelineissä ja tarvikkeissa. Jos niitä ei ole suunniteltu Suomen oloihin, ne saattavat hapettua ja hapertua pilalle ennen aikojaan. Kiinteästi asennettavat järjestelmät vaativat  lisäksi sähköasennusoikeudet. Katolla työskennellessä on lisäksi nimettävä työturvallisuuskoordinaattori ja laadittava asiaankuuluvat suunnitelmat. Tilatessasi asennuksen Vattenfallilta, voit olla rauhallisin mielin, sillä me hoidamme puolestasi myös työturvallisuussuunnitelman ja koordinoinnin. Muista myös kotitalousvähennyksen ehdot, Vattenfallin asentajat täyttävät kotitalousvähennyksen ehdot.

Piikkiwatit kertovat aurinkosähköjärjestelmän tehosta

4. Tutustu piikkiwatteihin

Aurinkopaneelien teho ilmoitetaan piikkiwatteina (kWp). Esimerkiksi 3 kWp-tehoisella järjestelmällä voi Etelä-Suomessa vuoden aikana tuottaa sähköä arviolta 2 400–3 000 kWh ja Pohjois-Suomessa 2 100–2 700 kWh. Järjestelmän teho tyypillisenä aurinkoisena päivänä on pyörii n. 4/5 piikkiwateista, eli esim. 3000 Wp järjestelmä tuottaa auringon paistaessa siis n. 2400 W tehon. Parhaan hyödyn saa, jos talon sähkönkulutus aurinkoiseen aikaan on samaa luokkaa.

Kiinnitä huomiota invertteriin jotta saat paneelien tuottamasta sähköstä kaiken irti

5. Ymmärrä inverttereitä

Invertteri muuttaa paneelien tuottaman sähkön sähkö- ja jakeluverkon mukaiseksi vaihtovirraksi. Pakettiin kannattaa valita kolmivaiheinen invertteri, joka mahdollistaa sähkön hyödyntämisen täysimittaisesti kaikissa, myös suurta tehoa vaativissa laitteissa (esim. liesi, kiuas tai lämminvesivaraaja). Paneelipaketeissa voi olla eroa sen mukaan, minkälaisia inverttereitä niihin sisältyy.

Pidä huoli että takuuehdot ovat hyvät

6. Tarkista takuut

Aurinkopaneelijärjestelmä on pitkän tähtäimen investointi, ja siksi takuuajat on hyvä tarkistaa. Paneeleilla on hyvä olla 10 vuoden takuu materiaali- ja valmistusvirheille ja 25 vuoden tehontuottotakuu. Invertterillä on tyypillisesti 5 vuoden takuu. Asennusjärjestelmällä voi parhaimmillaan olla yli 10 vuoden takuu.

Espoolainen Nenosen perhe päätti alkaa energiaomavaraiseksi aurinkopaneelien avulla

Case: Nenosen perhe

Lue mikä antoi espoolaiselle Nenosen perheelle sykäyksen hankkia aurinkopaneelit ja alkaa energiaomavaraiseksi. Entä mitä kävi heidän sähkölaskulleen?

Tutustu referenssiin

25 vuoden tuotantotakuu vakuutti Pekka Hallikkaan hankkimaan aurinkopaneelit

Case: Hallikkaan perhe

Aurinkopaneeleihin päätynyt asiakkaamme Pekka Hallikas kertoo omakohtaisia kokemuksiaan aurinkopaneelien hyödyistä ja säästöistä. Arvaa kuinka monta kertaa Pekka olisi voinut ladata älypuhelintaan aurinkopaneelijärjestelmän tuottamalla sähköllä?

Tutustu referenssiin

Kysy chatissa