Mätäkuun juttuja

Loma-asunto, asuntovaunu ja vene ovat nyt omillaan, kun työt ja koulut vetävät puoleensa. Pieni tarkkailu on kuitenkin hyvästä, sillä mätäkuu lisää ilmankosteutta ja homeriskiä. Älykäs ilmankosteusmittari auttaa, Malkus Lindroos bloggaa.

26.7.2016

Home mielletään usein syksyn ja talven ongelmaksi – kun on kylmää ja kosteaa, pääsee home jylläämään. Uskomus lienee varsin tuore, sillä kansanperinne tietää, että vuoden lämpimin ja kostein vuodenaika, mätäkuu, on käsillä. Perinteisesti mätäkuu on tunnettu aikana, jolloin elintarvikkeet pilaantuvat tavallista nopeammin. Mätäkuu kestää kuukauden verran, noin 23.7.–23.8.

Ja Suomen loppukesää sana mätäkuu kyllä kuvaa mainiosti! Home kun vaatii kasvaakseen paitsi syksyistä kosteutta, myös lämpöä. Tämä homeelle otollisin kasvuaika jatkuu syksyyn, noin nollakeleihin saakka.

Loppukesästä vedet ovat ehtineet kunnolla lämmetä, ja siksi niistä haihtuu runsaasti kosteutta. Ilmassa on eniten vettä yleensä juuri mätäkuun aikaan. Veden määrää ilmassa kuvaa kastepiste, joka tähän aikaan vuodesta saattaa kohota jopa 20 asteen tienoille, kun syksymmällä se pysyttelee yleensä noin 10–15 asteen tienoilla. Kastepiste tarkoittaa sitä lämpötilaa, jossa ilman lämpötilan laskiessa suhteellinen ilmankosteus saavuttaa 100 prosentin ja kosteus alkaa tiivistyä pinnoille. Vaikka ilman lämpötila pysyttelisi korkeana, tiivistyy kosteus silti kaikille sellaisille pinnoille, joiden lämpötila on kastepistettä alempi. Tällaisia pintoja saattaa olla esimerkiksi talon alapohjassa tai kellarissa.

 

 

Homeriskiin ja kosteuteen on nyt oikea aika kiinnittää huomiota. Jos kesäloma on pidetty, viikonloppua odottavaa mökkiä, asuntovaunua tai vaikkapa venettä voi vahtia kätevästi älykkään ilmankosteusmittarin avulla, ja siitä on hyötyä myös esimerkiksi kodin alapohjan tai ulkovaraston olosuhteiden seurannassa. Mittarin sisäänrakennettu homeindikaattori osaa huomioida sekä lämpötilan että suhteellisen ilmankosteuden vaikutuksen homeen kasvuolosuhteisiin, ja voit kätevästi seurata älykännykästäsi, onko mittauspaikan ilmankosteus ja lämpötila sellainen, että ne muodostavat homeriskin.

Mökin kosteuden torjunta tähän aikaan vuodesta on haasteellisempaa kuin syksymmällä. Lämmitys ei välttämättä kytkeydy lainkaan päälle, jos lämpötilat pysyvät korkeina. Tällöin voi olla tarpeen käyttää ilmankuivainta/ilmalämpöpumpun ilmankuivaustoimintoa tai vaihtoehtoisesti tehostaa lämmitystä ainakin silloin, kun lomanviettopaikasta ollaan poissa. Syksyllä lämmitys riittää yleensä laskemaan sisäilman suhteellista kosteutta niin paljon, että riskiä homeesta ei ole.

Kotona kannattaa palauttaa märkätilojen lämmitykset. Myös ilmanvaihdosta on syytä huolehtia, vaikka ilmanvaihto yksin ei mätäkuun aikana välttämättä kykene poistamaan kosteutta – siksi onkin tärkeää pitää lämpö päällä kosteissa tiloissa, vaikka sisällä olisi tuskaisen kuumaa ja kosteaa.

Oloaan voi helpottaa ilmalämpöpumpun tai ilmankuivaimen avulla. Samalla kosteus poistuu paremmin esimerkiksi märkätiloista, kun sinne virtaava ilma on kuivempaa.

Muistetaan nauttia vielä jäljellä olevista kesäisistä viikoista, sillä mätäkuussa myös uimavedet ovat viimein mukavan lämpimiä!

 

Lue lisää

Vattenfall: Ilmalämpöpumput

Sivun alkuun

 

Malkus Lindroos

Energia-asiantuntija bloggaa energiansäästökeinoista hieman pintaa syvemmältä, ja selvittää, onko kyseessä myytti vai todellinen säästökeino.

Kysy chatissa