Hyvinkääläisiä omakotitaloasujia Johanna ja Sami Heikkilää kiinnostaa aurinkoenergian hyödyntäminen. He saivat vieraakseen Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroosin, jonka kanssa käytiin läpi ensin aurinkopaneelien asentamisen mahdollisuutta.
Suunnittelu aloitetaan oman kulutuksen miettimisestä.
-EnergyWatch -kulutusmittarin mukaan paneelit voisivat olla täällä kannattavat, Malkus tutkii.
Sami on päivisin kotona, jolloin kulutusta syntyy valoisaan aikaan ruoanlaitosta ja kotitöistä.
Aurinkopaneelilaskuri avuksi
Seuraava suunnitteluvaihe on katon suunnan ja koon tutkiminen. Heikkilöiden autotallin katolle aurinko paistaisi iltapäivisin hyvin, ja loivalle katolle järjestelmä olisi ketterä asentaa. Lisäksi talon pääsulakkeet sijaitsevat kätevästi autotallin seinällä.
- 3 kilowatin avaimet käteen -paketti kustantaa seitsemisen tuhatta euroa, Malkus laskeskelee.
- Takaisinmaksuaika riippuu muun muassa sähkön hinnan kehityksestä.
Täysaurinko-sopimuksella aurinkosähköä kaikille
Vattenfall tarjoaa Täysaurinko-sähkösopimuksia niille, joiden katoille ei kannata tai voi asentaa aurinkopaneelia. Tällöin asiakas saa aurinkosähköä kotiinsa suoraan sähköverkosta.
Täysaurinko toimii siten, että vuosittain hankitaan saman verran auringolla tuotettua sähköä kuin mitä asiakas vuoden aikana käyttää. Viranomaiset valvovat aurinkosähkön alkuperätakuita. Kaikki Vattenfallin ostama aurinkovoima on alkuperätodennettu, mikä tarkoittaa sitä, että voidaan osoittaa, missä ja miten se on tuotettu.
Mikä tuotantomuodoista ekologisin?
Malkus Lindroosin mukaan tuulivoimaa ja aurinkovoimaa tulee kovaa vauhtia lisää markkinoille ja toisaalta hiilivoima alkaa poistua. Hallitus suunnittelee kivihiilen energiakäytön kieltämistä vuoteen 2030 mennessä.
- Mikä olisi ympäristöystävällisin valinta? Johanna Heikkilä kysyy.
- Aurinkoenergia on kaikkein ongelmattominta. Ei paneeleja voida loputtomiin rakentaa, mutta käyttämätöntä potentiaalia on paljon. Omat paneelit ovat selkeästi ekologisia, sillä niiden elinikä on pitkä ja ne valmistetaan elektroniikkateollisuuden jätteestä, Malkus vastaa.
- Tuulipuistoissa tuotettu tuulivoima on myös toimivaa ja turvallista. Vesivoima on muuten mainio, mutta uusia rakennuskohteita ei juuri ole jäljellä.
Vertailtuaan eri sopimuksia Heikkilät päätyivät ottamaan Eko Tuntisähkö -sopimuksen, joka on tuotettu tuulivoimalla ja jossa sähkön hintaan voi itse vaikuttaa seuraamalla sähkön tuntihintoja ja ajoittamalla kulutusta edullisemmille tunneille.
Energiaperhe-kilpailusta säästöjä
Heikkilän perheessä sähköä käytetään muutenkin taloudellisesti. Vattenfallin Energiaperhe -kilpailun ansiosta he ovat puolittaneet kulutuksensa: 54 prosentin säästö neljässä kuukaudessa tarkoittaa 700 euron säästöjä.
- Kahvinkeitin vaihdettiin sellaiseen malliin, jossa kahvi menee suoraan termoskannuun. Perheemme kilpailumentori Jenni Kokander opetti meitä täyttämään tiskikonettakin fiksummin, Johanna Heikkilä kertoo.
- Pieni loppukiri saadaan, kun sammutimme toisen pakastimemme. Mietimme nykyisin tarkkaan, milloin käytämme uunia ja kun sitä käytetään, hyödynnämme myös jälkilämmön. Huomasin myös, että samaan uuniin voi laittaa kerralla useammankin pellillisen lihapullia, Johanna kehaisee.
- Itse olen oppinut ottamaan pakasteet ajoissa pöydälle sulamaan. Ei sitten tarvitse huristella mikroa minuuttitolkulla, Jenni Kokander kertoo.
Tietoa Vattenfallin energiaperhe -kilpailusta 2016 - 2017
- Kilpailu alkoi 1.10.2016 ja päättyi 31.3.2017.
- Kilpailemassa oli kuusi suomalaista kotitaloutta.
- Energiaperheet opettelivat käyttämään energiaa fiksummin, vähentämään energiankulutustaan ja viemään energiafiksuuden viestiä eteenpäin.
- Kilpailijoita luotsasivat mentorit Jenni Kokander, Tommi Evilä ja Pekka Pouta sekä Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos.