Vattenfallin Energiaperhe -kilpailuun osallistuva Retvan perhe asuu Salon Villilässä kissojen ja kanojen kanssa. Kierros Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroosin kanssa paljasti, että perheen omakotitalosta löytyy monta energiansäästökohdetta.
Vähälle käytölle jäänyt ilmalämpöpumppu oli yksi näistä.
- Ilmalämpöpumppu kuluttaa kolmanneksen siitä sähköstä, minkä lattialämmitys saman lämmön tuottamiseen. Niinpä vanhemmallakin pumpulla säästetään useita satasia, uudemmalla helposti jopa 700 euroa vuodessa, Malkus laskeskelee.
Säästön suuruuteen vaikuttavat laitteen tyyppi ja käyttötapa, tuotetun lämmön määrä, ulko- ja sisälämpötila, sekä sen korvattavan lämmitysmuodon hinta. Lämmität sitten sähköllä tai öljyllä, pumppu maksaa itsensä pian takaisin.
- Vanhoissa laitteissa paras energiansäästö syntyy lämpötilan ollessa nollan ja -5 asteen välillä. Ne toimivat hyvin vielä kymmenessä pakkasasteessa ja uudemmat jopa 25 asteen pakkasessakin. Suuressa osassa maata pärjättäisiin melkein vuoden ympäri pelkillä ilmalämpöpumpuilla, Malkus vinkkaa.
Älä viilennä suotta!
Ilmalämpöpumpun päätarkoitus on olla ensisijainen lämmönlähde. Jos kotonasi on kesäisin tukalaa, voi pumpun hankkia myös viilennykseen. Kesäkäyttö ei syö talven säästöjä, vaan kuluja tulee yleensä alle euro hellepäivää kohti. Teknisesti ilmalämpöpumpun voi asentaa lähes jokaiseen suomalaiseen kotiin, tai vaikka kesämökille.
Ilmalämpöpumppu kannattaa ottaa käyttöön heti, kun lämmitykselle on tarvetta. Lämpötilan voi säätää oman maun mukaiseksi sen sijaan, että pitäisi päällä vakioasetuksia.
- Ennen pidimme pumppua automaattiasetuksella, jolloin se lähti jäähdyttämään takan tuottamaa lämpöä, Roope Retva nauraa.
- Oikea tapa on käyttää pumppua lämmitys- tai jäähdytystilassa, ei automaattiasetuksella. Lämmitystilassa oleva ilmalämpöpumppu on hyvä pitää päällä myös takkaa lämmitettäessä, sillä se levittää takan lämmön muualle taloon, Malkus Lindroos lisää.
Nopea putsaus riittää
Lämpötilaa on kätevä säädellä joko yksinkertaisella kaukosäätimellä tai vaikka älypuhelimen etäohjaussovelluksella, eikä ilmalämpöpumpun ylläpitokaan ole järin vaivalloista.
- Riittää, että suodattimet putsataan kerran kuussa. Jos kennojen väliin joutuu paljon pölyä, ei laite ole enää tehokas, sillä pöly on yllättävän hyvä eriste, Malkus sanoo.
- Ilmalämpöpumppu toimii vähän pölynimurin tapaan ja pitää samalla huoneilman puhtaampana.
Ilmalämpöpumpulla mukavampaa asumista
Lämmönsäätelyn ja ilmanpuhdistuksen lisäksi jotkut mallit säätelevät ilmankosteutta ja kasvattavat siten asumisviihtyvyyttä.
- Muista kuitenkin, että kostutusta tulee käyttää ainoastaan kuivan ilman aikaan, pakkasilla ja keväällä, ei esimerkiksi näin syksyllä kun ilma on muutenkin kosteaa, energia-asiantuntija Malkus muistuttaa.
Kuumat oltavat
Energiaperheiden elämää ja kilpailua seurataan videosarjassa, jonka ensimmäisessä jaksossa tutustuttiin perheisiin ja mentoreihin. Toisessa jaksossa Malkus Lindroos näyttää, kuinka ilmanvaihtokoneesta kannattaa huolehtia. Myös energiaperhementori Pekka Pouta kyläilee Retvojen, kissojen ja kanojen luona.
- Jo Retvojen ovella tuli selväksi, että tässä talossa on kuuma, Pekka nauraa, ja kääntää lattialämmitystä pienemmälle. Katso video ,niin tiedät, miksi!
Tietoa Vattenfallin energiaperhe -kilpailusta 2016 - 2017
- Kilpailu alkoi 1.10.2016 ja päättyi 31.3.2017.
- Kilpailemassa oli kuusi suomalaista kotitaloutta.
- Energiaperheet opettelivat käyttämään energiaa fiksummin, vähentämään energiankulutustaan ja viemään energiafiksuuden viestiä eteenpäin.
- Kilpailijoita luotsasivat mentorit Jenni Kokander, Tommi Evilä ja Pekka Pouta sekä Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos.