Kuumuus kuriin energian-kulutusmittarilla!

Heikkilän kodissa asuvia sähkösyöppöjä ja lämmönlähteitä metsästetään älykkään energiankulutusmittarin, Jenni Kokanderin ja Vattenfallin energia-asiantuntijan Malkus Lindroosin avulla.

 

Hyvinkääläiset Sami, Johanna ja Eero Heikkilä lähtivät mukaan Vattenfallin Energiaperhe -kilpailuun. Samin ja Johannan työrytmit lomittuvat niin, että heillä on melkein jatkuvasti toinen aikuisista kotona ja hereillä. Tehokas, mutta energiaa kuluttava arki tekee kilpailusta heille varsin tarpeellisen. Jenni vieraili Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroosin kanssa perheen kotona nähdäkseen, millaisella mallilla Heikkilöiden energia-asiat ovat.

Taloudellista taloudenhoitoa

Jenni Kokander löytää Heikkilöiden keittiöstä heti monta hyvää energiansäästökohdetta.

- Jos me aiomme voittaa, ette saa toiste pyörittää tällaista tiskikoneellista, neuvoo Jenni nauraen. Hän järjestelee mukit ja kupit uudelleen ja saa tiskikone-tetriksellään aikaan puoli koneellista lisätilaa.

Heikkilöiden pakastin on puolestaan esimerkillisen siisti.

- Ei näytä meidän pakastimeltamme, Jenni tunnustaa, mutta huomauttaa kuitenkin, että jäätä saisi olla seinämissä vähemmän.

Johanna Heikkilän heikkous on kahvi, minkä vuoksi kahvinkeitin on jatkuvasti päällä. Jenni kehottaa hankkimaan hyvän termospullon, jonne valmiin kahvin voi laittaa odottamaan. Energia-asiantuntija Malkuksen mukaan kahvinkeittimet voivat kuluttaa yllättävänkin paljon sähköä pitäessään kahvin höyryävän kuumana.

Reaaliaikaista seurantaa energiankulutusmittarilla

Heikkilöiden sähkömittariin liitettiin älykäs energiankulutusmittari, jonka avulla Sami Heikkilä ja Malkus Lindroos selvittivät, mitä mikäkin laite asunnossa kuluttaa.

- Kun kulutusmittari kytketään langattomaan verkkoon, voidaan tietoa kodin kokonaiskulutuksesta seurata reaaliajassa älylaitteen näytöltä missä ja milloin vain, Malkus kertoo. Sovelluskaupasta älypuhelimeen tai tabletille ladattavan maksuttoman sovelluksen ei tarvitse olla jatkuvasti päällä, vaan mittari kerää tiedot talteen. Tiedoista voi suorittaa monenlaista vertailua, kuten miten eri ajanjaksojen kulutus vaihtelee tai miltä kulutus näyttää öisin tai poissa ollessasi. Näet myös, miten sähkönkulutuksesi jakautuu lämmityksen, lämpimän veden ja taloussähkön kesken.

Kummallisen kuuma

- Meillä oli todella kuuma, joten jouduimme jäähdyttämään ilmalämpöpumpulla, Sami kertoo. Ulkolämpötilan ollessa kymmenisen astetta oli kuumuuden syyn löydyttävä jostain muualta.

Heikkilöiden ilmanvaihtokoneen tutkiminen paljasti, että tuloilman lämmitys oli säädetty 20 asteeseen.

- Ensinnä sammutimme lattialämmityksen. Sitten putsasimme ilmanvaihtokoneen ja säädimme tuloilman lämmitystä: se ei huomioi sisälämpötilaa, vaan puhaltaa sisään aina 20-asteista ilmaa. Varsinkin kesällä on tukalat oltavat, kun ilmanvaihto ei öisinkään suo juuri jäähdytystä, Malkus Lindroos kertaa toimenpiteitä.

- Tuloilman lämmitys onkin hyvä pitää mahdollisimman pienellä, ja nostaa sitä vain, jos alkaa tuntua vetoa. Tällöin 10-15 astetta on sopiva lämpötila-alue.

Seuraavan puolen vuoden aikana Heikkilöiden matkaa energiafiksuiksi seurataan EnergyWatchin ja Energiaperhe-kilpailun avulla. Voit itsekin ladata maksuttoman sovelluksen ja tutkia Heikkilöiden, Tuntureiden, Haltsosten, Retvojen, Yrjölöiden ja Kollin-Härmien energiankulutusta reaaliajassa. Sovelluksessa pääset näkemään ja vertailemaan yksilöityjä laitteita ja niiden kulutusta myös menneiden viikkojen ajalta. Heikkilöiden omalla Facebook-sivulla opettajana työskentelevä Johanna-äiti ohjaa lapsia ja myös aikuisia energiafiksumpaan elämään.

Tietoa Vattenfallin energiaperhe -kilpailusta 2016 - 2017

  • Kilpailu alkoi 1.10.2016 ja päättyi 31.3.2017.
  • Kilpailemassa oli kuusi suomalaista kotitaloutta.
  • Energiaperheet opettelivat käyttämään energiaa fiksummin, vähentämään energiankulutustaan ja viemään energiafiksuuden viestiä eteenpäin.
  • Kilpailijoita luotsasivat mentorit Jenni Kokander, Tommi Evilä ja Pekka Pouta sekä Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos.
Kysy chatissa