Sähkön hinta pienessä nousussa – näin varaudut lämmityskauteen

Yhtenä syynä hinnan nousuun on talouskasvu, joka nostaa esimerkiksi polttoaineiden ja hiilen hintoja. Ajoittain korkeisiin pörssihintoihin on taas vaikuttanut esimerkiksi ydinvoimaloiden huollot, jotka ovat laskeneet ydinvoiman tuotantoa jopa kymmeniä prosentteja.

 

Kuluvana syksynä sähkön sopimushinnat ovat olleet hienoisessa nousussa. Vattenfallin toimitusjohtaja Elina Kivioja kertoo, että etenkin polttoaineiden hintojen nousu näkyy suoraan sähkön hinnassa.

”Sekä hiilen että päästöoikeuksien hinta on noussut viime kuukausien aikana. Seurauksena johdannaissopimusten hintoihin on tullut korotuksia, jotka ovat vaikuttaneet esimerkiksi määräaikaisten sopimusten hintaan”, hän sanoo.

Talouden lisäksi myös sääoloilla on vaikutusta sähkön hintaan. Runsaat sateet ja tuulinen sää lisäävät tarjontaa. Toisaalta pörssihinnat ovat olleet Suomessa ajoittain korkealla, sillä ydinvoimalahuollot ovat laskeneet ydinvoiman tuotantoa, jolloin tarjontaa on ollut vähemmän.

”Tuotantokapasiteetti on syksyn aikana ollut jopa kymmeniä prosentteja tavallista pienempi”, Kivioja sanoo.

Sähkömarkkinoilla yhä enemmän uusiutuvaa energiaa – käyttöön tarvitaan joustoa

Sähkömarkkinoilla on käynnistymässä muutos, kun siirrytään uusiutuvaan energiaan. Aikaisemmin tuotantoa on säädetty sen mukaan, paljonko sähköä on tarvittu. Kohta se ei ole enää mahdollista.

”Hiilivoimaa korvataan uusiutuvalla energialla, kuten aurinko- ja tuulivoimalla. Niiden tuotantomäärä vaihtelee, ja vaihtelu aiheuttaa sähkön säädön tarvetta”, Kivioja kertoo.

Tulevaisuudessa sähkön käyttöä pitää ajoittaa yhä tarkemmin tuuli- ja aurinko-olosuhteiden mukaan. Ilmiötä kutsutaan kysyntäjoustoksi, kun sähkön käyttöä siirretään niille hetkille, jolloin tuotantoa on paljon ja sähkö on halpaa.

”Kysyntäjousto on siis sähkön käytön ajoittumista”, Kivioja tiivistää.

Vaikuta itse sähkölaskuusi

Sähkölaskuun voi vaikuttaa itse. Sähköyhtiö on mahdollista kilpailuttaa ja valita sähkön tuotantomuoto.

Jos sähkölaskuun haluaa ennustettavuutta, määräaikainen sähkösopimus on hyvä vaihtoehto.

”Tällöin välttyy pörssihintojen heilahtelulta. Toisaalta jos sähkön käyttö painottuu illan tai yön tunneille, tai jos pystyy säätelemään sähkön käyttöä, kannattaa valita pörssisähkö. Silloin sähköstä maksaa markkinahinnan mukaan”, Kivioja sanoo.

Hän muistuttaa, että sähkön ostamisen lisäksi sähkölaskuun vaikuttavat sähkön siirtomaksut ja verot.

 

Vinkit lämmityskauteen varautumiseen:

  • Käy kotona läpi kohteet, joista karkaa lämpö kesän jäljiltä: muista sulkea tiiviisti moninkertaisten ikkunoiden lasit, varmista tiivisteiden kunto ja aseta ilmanvaihtokone talviasentoon.
  • Jos on mahdollista, aloita lämmitys pelkän ilmalämpöpumpun varassa. Vasta, kun sen teho ei enää riitä, kytke sähköpattereita päälle.

Sähkölämmittäjän kannattaa varoa kuormitusta tulevien pakkasten aikaan ja esimerkiksi välttää sähkösaunan lämmitystä.

Lisätietoja:
Sirpa Aula
Viestintäpäällikkö
Vattenfall
puh. 040 518 6049
sirpa.aula@vattenfall.com

Vattenfall on johtava eurooppalainen energiayhtiö, joka on ollut sähköistämässä teollisuutta, tuottanut energiaa koteihin ja muuttanut elämää erilaisten innovaatioiden avulla jo yli sadan vuoden ajan. Nyt työskentelemme fossiilivapauden puolesta. Sen vuoksi Vattenfall tukee siirtymistä kestävään energiajärjestelmään ja panostaa uusiutuvaan energiantuotantoon sekä haluaa tarjota asiakkailleen älykkäitä energiaratkaisuja. Lisätietoa www.vattenfall.fi

Kysy chatissa