Likimain 35 euroa per megawattitunti. Näissä lukemissa sähköpörssin viikoittainen keskihinta on ollut jo muutaman kuukauden ajan. Hintataso on edelleen varsin kuluttajaystävällinen, vaikka hinnat alkoivatkin hieman nousta viime kesän lopussa. Suomessa sähkö on tosin yleensä hiukan kalliimpaa kuin muissa Pohjoismaissa.
- Vaikka meillä on pohjoismainen sähköpörssi, eri hinta-alueiden välille syntyy hintaeroja. Se johtuu siitä, että siirtoyhteydet eivät aina riitä kuljettamaan sähköä halvoilta alueilta kalliimmille alueille, selvittää Vattenfallin toimitusjohtaja Elina Kivioja.
- Esimerkiksi Norjassa ja Ruotsissa on saatavilla enemmän halpaa vesivoimaa kuin Suomessa, mutta me emme pääse hyötymään siitä, koska siirtoyhteydet eivät riitä.
Sateinen kevät laskee sähkön hintaa
Talvi on jo kääntymässä kevääksi ja suurimmat pakkaset ovat takana. Sään muuttumisella on iso vaikutus sähkön hintaan.
- Jos keväällä sataa ja tuulee paljon, hydrologinen taso eli vesivarastoissa ja maastossa olevan veden yhteismäärä paranee ja tuulivoiman tuotanto lisääntyy. Tällöin sähkön tarjonta nousee, mikä laskee hintoja.
Sää vaikuttaa hintoihin myös kysynnän kautta. Kovilla pakkasilla sähköä kuluu enemmän ja suurempi kysyntä nostaa hintoja. Kevään tullessa kysyntä usein laskee.
- Erityisesti sähkölämmittäjillä talven vaihtuminen kevääksi tuntuu selvästi myös sähkölaskussa. Karkeasti voisi sanoa, että talvikuukaudet tuplaavat sähkönkulutuksen eli keväällä sähkölaskun loppusummasta lähtee puolet pois.
Mistä sähkölasku koostuu?
Johdannaismarkkinoilla seuraavien kvartaalien Suomen hinta-alueen hinnat ovat pyörineet 30 euron tuntumassa per megawattitunti. Jos uuden sähkösopimuksen tekeminen on nyt ajankohtaista, pörssisähkösopimus on varteenotettava vaihtoehto. Mutta jos haluaa ennustettavuutta sähkölaskuunsa, myös määräaikainen sähkösopimus on hyvä valinta.
- Kannattaa muistaa, että sähkölaskun loppusumma koostuu kolmesta osasta: sähkön myyntihinnasta, sähkönsiirrosta ja veroista. Vain kolmasosaan tästä eli sähkön myyntihintaan voi vaikuttaa itse. Sähkön myyntihinnat eivät ole juurikaan nousseet viime aikoina, Elina Kivioja kertoo.
- Siirtohinnat sen sijaan ovat nousseet paikoitellen paljonkin muun muassa verkkoihin tehtyjen investointien vuoksi. Sähkönsiirrosta vastaa aina paikallinen sähköverkkoyhtiö, joka omistaa alueen jakeluverkon.
Kevään energiansäästövinkit
- Päivät ovat jo valoisia pitkälle iltaan, joten sisällä on turha pitää valoja päällä silloin, kun niitä ei tarvita.
- Auringon lämmöstä pääsee nauttimaan parhaiten, kun nostaa päiväksi kaihtimet ylös ja avaa verhot. Auringon säteily lämmittää myös sisätiloja.
- Ulkolämpötilan noustessa kotona voi jo sammuttaa osan lämmittimistä etenkin etelän puolella ja säätää muitakin pienemmälle. Näin vältytään kodin ylilämpenemiseltä.
- Aurinko pääsee parhaiten kurkistelemaan puhtaiden ikkunoiden läpi eli kevätsiivouksen yhteydessä kannattaa myös pestä ikkunat.
Yhteystiedot yksityisasiakkaille
Yhteydenottolomake
020 722 9000 (mpm/pvm)
(ark. klo 9–17)