Käyttöopas on korvaamaton työkalu, kun pitää arvioida ilmalämpöpumpun toimintakykyä kovilla pakkasilla. Myös pumpun ikä antaa osviittaa siitä, millaisia pakkasasteita pumppu kestää.
- Yli kahdeksanvuotias ilmalämpöpumppu toimii karkeasti arvioiden vielä viidentoista asteen pakkasilla, kun taas alle kolmevuotias pumppu kestää jopa kolmenkymmenen asteen pakkasen, kertoo energia-asiantuntija Malkus Lindroos Vattenfallilta.
Ilmalämpöpumppua voi huoletta käyttää käyttöohjeessa mainittuun pakkasrajaan asti. Jos pakkasrajat alkavat paukkua, pumpun voi sammuttaa ja käynnistää uudelleen vasta sitten, kun pakkaset laantuvat. Tosin silloinkin kannattaa olla tarkkana lämpötilan suhteen, sillä pumpun pysähtyessä ja jäähtyessä sen öljyt jähmettyvät ja käynnistys kuormittaa pumppua huomattavasti.
- Käyttöoppaaseen on merkitty pakkasraja, jonka alapuolella pumppua ei kannata käynnistää uudelleen. Jos käyttöopasta ei löydy, uudelleen käynnistämisen kanssa kannattaa odottaa, kunnes pakkanen ei enää kiristy yli kymmenen asteen.
Mökillä pöhisevän ilmalämpöpumpun käyttöä voi ohjata etäohjaimella, joka toimii nettiyhteyden välityksellä. Etäohjaimella lämpötilaa pystyy välillä laskemaan ja taas nostamaan ilman, että pitää käydä paikan päällä.
Puulämmitys pumpun rinnalle?
Kylmällä säällä ilmalämpöpumpun lämmitysteho hiipuu jonkin verran. Se ei silti huonoissakaan olosuhteissa tuhlaa sähköä, vaan hyötysuhde laskee sähköpatterin tasolle. Jos pumpun energiankulutus huolettaa, sen rinnalla kannattaa käyttää muita lämmitystapoja.
- Kovilla pakkasilla puun polttamisen hyödyt ovat huipussaan. Jos pumppu on käytössä samaan aikaan, kannattaa varmistaa, että se ei ole jäänyt automaattiasentoon. Silloin se saattaa pahimmillaan alkaa jäähdyttää kotia, kun puulämmitys äkillisesti nostaa lämpötilaa, Lindroos varoittaa.
- Todella kireällä pakkasella kannattaa ottaa käyttöön kaikki mahdolliset konstit: vähemmän käytettyjä tiloja voi säätää viileämmiksi, ikkunoita voi peittää verhoilla ja ilmanvaihdon – myös painovoimaisen ilmanvaihdon - voi kääntää pienemmäksi.
Hoivaa pumppua vaikealla säällä
Pakkanen ei ole ilmalämpöpumpun suurin riesa, vaan ongelmia voi tulla myös pöllyävästä lumesta, joka tukkii ulkoyksikön ilmankiertoa, sekä kosteasta ilmasta.
- Vaikeinta pumpulle on nollakeli, kun ilmassa on paljon kosteutta. Silloin ilmalämpöpumpun ulkoyksikköön muodostuu paljon jäätä, joka pitää sulattaa usein. Sulatettu vesi puolestaan jäätyy uudelleen valuessaan maahan ja ulkoyksikön alle muodostuu jääkeko, kertoo Malkus Lindroos Vattenfallilta.
Jos on ostamassa uutta ilmalämpöpumppua ja tahtoo varmistaa, että se kestää myös erilaisia sääolosuhteita, kannattaa uhrata hetki tutkimustyölle. Varminta on ostaa pumppu, joka on testattu kovilla pakkasilla. Testejä ovat tehneet muun muassa TM Rakennusmaailma, VTT sekä sen ruotsalainen vastine SP.
- Useimmat pumput kestävät kyllä kovia pakkasia ja suurin osa vielä lämmittääkin. Yli 20 asteen pakkasilla kaikki eivät kuitenkaan säästä sähköä verrattuna sähköpatteriin.
Vattenfall myy sähköä kaikkialle Suomeen (lukuun ottamatta Ahvenanmaata) ja on yksi maan suurimmista sähkön myyjistä. Meiltä voit valita itsellesi sopivan sähkösopimuksen ja tavan, jolla haluat sähkösi tuotetun. Tarjoamme ja kehitämme asiakkaillemme myös muita sähköön liittyviä tuotteita ja palveluita, joiden avulla voit ottaa sähkölaskusi hallintaan. www.vattenfall.fi
Julkaistu 1/2016