Kodin lämmitysratkaisuissa on valinnanvaraa. Tässä tekstissä Vattenfallin energia-asiantuntija Lasse Ejeklint vastaa yleisimpiin lattialämmitystä koskeviin kysymyksiin.
Lattialämmitysratkaisuja on monia erilaisia. Lattiaa voidaan lämmittää ilmalla, vedellä tai kaapeleilla, mutta yleensä lattialämmitysratkaisut jaetaan kahteen pääryhmään: vesikiertoiseen ja sähkölämmitteiseen. Jos talossa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, sitä hyödynnetään myös lattian lämmittämisessä.
Lattialämmitys toimii erinomaisesti lämpöä hyvin johtavissa kaakeli- ja klinkkerilattioissa, kun taas paksu puulattia johtaa lämpöä heikommin. Lattialämmitystä voidaan käyttää koko talon lämmittämiseen, mutta se voi olla myös pelkkä asumismukavuutta lisäävä tekijä.
Vesikiertoisen eli lämpöpattereita tai lattialämmitystä hyödyntävän lämmitysjärjestelmän etuna on, että sen lämmöntuotantolähde voidaan vaihtaa. Sähkökattila voidaan esimerkiksi korvata lämpöpumpulla, tai talo voidaan liittää kaukolämpöverkkoon.
Suora sähkölämmitys taas on helppo asentaa, ja se on tehokas lämmitystapa esimerkiksi vapaa-ajanasunnoissa.
Koska koko lattia on lämmin, lämpö jakautuu tasaisesti. Lämpöpattereita ei tarvita, ja monet arvostavatkin lattialämmityksen huomaamattomuutta. Lattialämpö tuntuu mukavalta jalkojen alla, mikä tarkoittaa, että lämpötilaa voidaan hieman laskea asuinmukavuuden kärsimättä. Kun lattialämpö yhdistetään lämpöpumppuun ja esimerkiksi kalliolämpöön, tuloksena on energiatehokas ratkaisu.
Lattialämmön haittapuolena voidaan pitää järjestelmän kankeutta. Järjestelmää saattaa olla hankala vaihtaa lämmitystarpeiden muuttuessa. Tämä voi johtaa esimerkiksi ylilämpöön hyvin aurinkoisella säällä. Myös eristys on tärkeää pitää mielessä, tai muuten energiankulutus voi kasvaa. Huonosti eristetty pohja voi päästää lämmön karkaamaan.
Vesikiertoinen järjestelmä on vain lämmönjakelumalli, ja sen ilmastoystävällisyys riippuu lopulta lämmönlähteen valinnasta. Jos lämmönlähteenä käytetään öljykattilaa, on ratkaisu huonompi esimerkiksi sähköön, lämpöpumppuun, kaukolämpöön tai puulämmitykseen verrattuna.
Lämpöpumpun hyötysuhde kasvaa sitä mukaa, mitä matalampi lämpötila lämmönjakoverkossa on. Siksi lattialämmitys, toisin kuin esimerkiksi lämpöpatterijärjestelmä, soveltuu erittäin hyvin lämpöpumpun kanssa käytettäväksi.
Lämpötilan lasku yhdellä asteella vähentää lämmityskustannuksia viidellä prosentilla. Varastojen ja autotallien lämpötilaa voidaan yleensä laskea muutamalla asteella, ja myös käyttämättömien huoneiden lämpötilaa voidaan alentaa.
Kuluneiden tiivistyslistojen vaihtaminen uusiin voi vähentää lämmityskustannuksia jopa sadalla eurolla vuodessa.
Uusiin, hyvin eristettyihin taloihin suosittelen lattialämmitystä ja lämpöpumppua sekä ilmanvaihtojärjestelmää, jossa on sekä tulo- että poistoilman lämmönvaihdin. Yli 80 prosenttia poistoilman lämmöstä voidaan käyttää tuloilman lämmittämiseen. Jos kyseessä on vanhempi talo, jossa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, suosittelen kalliolämpöpumppua tai kaukolämpöä. Jos suunnitelmissa on lattialämmityksen asentaminen vanhaan taloon, kannattaa huolehtia, että lattia on hyvin eristetty ja ettei ikkunoiden kohdalle synny vedon tunnetta aiheuttavaa kylmälaskeumaa, suosittelee Lasse Ejeklint.
https://www.vattenfall.fi/fokuksessa/koti/miten-kotisi-lampiaa/
https://www.vattenfall.fi/fokuksessa/koti/tutustu-omakotitalon-eri-lammitysjarjestelmiin/