Näin tuuliturbiini muuttuu suksiksi

Julkaisupäivämäärä 12 päivää sitten

Viisi vuotta sitten Vattenfallilla oli edessään ensimmäisen suuren tuulipuistonsa purkaminen. Samaan aikaan yritys oli päättänyt, ettei materiaaleja tuulipuistoista enää sijoitettaisi kaatopaikoille. Vaihtoehtoisia toimintatapoja etsittäessä nousi esiin norjalainen kierrätysyritys Gjenkraft. Yhteistyön lopputuloksena on syntynyt konkreettinen lopputulos: turbiinien lapojen hiilikuidusta valmistetaan suksia.  

Tuulipuistoista jää valtava määrä komposiittimateriaalia, joten oli luonnollista, että uusia menetelmiä materiaalin käsittelyyn alettiin etsiä vuonna 2020, kertoo Vattenfallin ympäristö- ja kestävän kehityksen asiantuntija Gustav Frid.

Samaan aikaan kun useat tuulipuistot olivat lähestymässä käyttöikänsä loppua, käsiteltiin mediassa puistoista syntyvän jätteen ongelmallisuutta. Tämä osaltaan vauhditti vaihtoehtoisten ratkaisujen etsimistä.

-Jätteiden käsittelystä keskusteltiin paljon. Lisäksi meneillään oli yhtiön strateginen muutos, jonka mukaan tuulipuistoista syntyvää jätettä ei enää sijoitettaisi kaatopaikolle. Tavoitteena oli löytää mahdollisimman kestäviä ratkaisuja, joten roottorin lavat olivat merkittävä osa tutkimusaluetta. Halusimme perehtyä syvemmin erilaisiin kierrätysratkaisuihin ja miettiä, miten voisimme välttää lapojen sijoittamisen kaatopaikalle.

Kun Vattenfallin oli määrä purkaa Alankomaissa sijainnut Irene Vorrinkin tuulipuisto vuonna 2022, ei urakoitsijalla ollut muuta mahdollisuutta kuin polttaa puistosta syntynyt jäte. Vattenfall hyötyi tällöin laajoista kartoituksista, joita yritys oli tehnyt markkinoilla olevista mahdollisuuksista ja vaihtoehdoista.

-Urakoitsijan kanssa tehty sopimus ei kattanut roottorin lapojen kierrätystä, joten jäi Vattenfallin tehtäväksi vastata lapojen käsittelystä kolmannelle osapuolelle. Norjalainen Gjenkraft, joka tuolloin oli juuri aloittelemassa toimintaansa, tarjosi kiinnostavan ja lupaavan kierrätysvaihtoehdon, jota halusimme tutkia.

Windpark_irene_vorrink_643x329.jpg

 

Oikea ajoitus helpotti valintaa

Ratkaisevaa valinnassa oli hankkeen oikea ajoitus, ja se että Gjenkraft oli erikoistunut juuri komposiittimateriaalien, kuten turbiinien lapojen kierrätykseen.

-Meille oli tärkeää, että tuulipuistosta puretut lavat siirtyivät suoraan kierrätysyritykselle eikä lapoja tarvinnut välivarastoida. Tämän tavoitteen suhteen Vattenfallin ja Gjenkraftin aikataulut sopivat hyvin yhteen, kertoo Gustav Frid.

Gjenkraftin perustajiin kuuluvan Marcin Rusinin mukaan norjalaisen kierrätysyrityksen perustamisen taustalla oli keskustelu, jota tuolloin käytiin yleisesti tuuliturbiinien lavoista ja niiden kierrätyksestä. Iltojen harrastusprojekti on kasvanut kaupalliseksi yritykseksi, joka saa rahoitusta muun muassa Innovasjon Norgelta ja EU:lta.

-Gjenkraft kierrättää komposiittijätettä hyödyntääkseen arvokkaat materiaalit kestävällä ja ympäristöystävällisellä tavalla, sen sijaan että materiaalit haudattaisiin maahan tai poltettaisiin energiaksi. Tuulivoimaa on aina pidetty vihreänä energiamuotona, mutta haasteena on ollut se, kuinka roottorien lavat voidaan käsitellä kestävällä tavalla tuuliturbiinien käyttöiän lopussa. Tässä kohtaa me astumme mukaan ja autamme tekniikkamme tuella tekemään tuulivoimasta jälleen vihreää, Rusin kertoo.

 

Arvokkaiden materiaalien uusi elämä

Gjenkraftin käyttämä menetelmä on yrityksen kehittämä monivaiheinen thermokemiallinen prosessi. Sekä lasi- ja hiilikuidut että hiilivety voidaan kierrättää kaasun ja öljyn muodossa. Lisäksi hiilikuitua on käytetty suksien valmistamiseen yhteistyössä norjalaisen suksivalmistajan EVI Skin kanssa.

-Tavoitteenamme on ollut osoittaa, että tämä haaste on ratkaistavissa. Meillä oli jo tekniikka, jolla komposiittimateriaalista voitiin ottaa talteen arvokkaita materiaaleja. Seuraava askel oli löytää edistyksellinen yleisöä kiinnostava tuote, kertoo Marcin Rusin.

-Gustav Frid lisää vielä, että suksilla on tärkeä merkitys havainnollistaa, kuinka erilaisilla tavoilla voidaan innovoida. Osoittamalla sen, kuinka monipuolisesti kierrätysmateriaaleja voidaan käyttää, löydetään myös uusia markkinoita ja käyttötarkoituksia.

Gustav_Frid_643x329.jpg

Kuvassa Gustav Frid

 

Lainsäädäntö ja kannustimet kiertotalouden lisäämiseksi

Euroopassa on erilaisia sääntelyjä liittyen komposiittimateriaalin sijoittamiseen kaatopaikoille. Monissa maissa turbiinien lapoja saa yhä toimittaa kaatopaikalle, mutta joissain maissa, kuten Alankomaissa se on kielletty.

Gustav Frid toivoo, että yhä useammat yritykset pyrkisivät käyttämään kierrätysmateriaaleja tuotantoprosesseissaan. Tämän toteutuminen edellyttäisi ennen kaikkea yksinkertaisempaa lainsäädäntöä.

-Esimerkiksi kuljetus ja kiertotalous ovat juuri nyt esillä EU:ssa, jossa lainsäädäntö ja jätteiden rajojen yli kuljettamisesta aiheutuvat korkeat kustannukset luovat esteitä tehokkaille kierrätysratkaisuille. Toivon lainsäädäntöä ja kannustimia, joiden avulla uudet kiertotalousyritykset sekä kierrätysmateriaaleja sisältävät tuotteet voisivat vakiinnuttaa asemansa markkinoilla. 

Tuuliturbiinin lavoista suksiksi

Oletko koskaan miettinyt, miten innovaatioiden avulla jokapäiväiset materiaalit voivat muuttua joksikin poikkeukselliseksi? Sukella mukaan ja lue, miten muutamme tuuliturbiinien lavat laadukkaiksi suksiksi.

Tutustu matkaan tuuliturbiinin lavoista suksiksi