Oletko kuullut tuuliturbiinin konehuoneesta tehdystä minitalosta, pysäköintitalosta, jonka elementit on valmistettu turbiinien lavoista tai digitaalisesta muovin kierrätystä helpottavasta ”silmästä”? Kaikki edellä mainitut ovat Vattenfallin esimerkkejä aloitteista, jotka osoittavat, kuinka materiaalien käyttöä voidaan vähentää joko uusiokäyttämällä tai pidentämällä niiden käyttöikää. Seuraavassa on esitelty kiertotaloushankkeita, joiden parissa Vattenfall tällä hetkellä työskentelee.
Haasteita riitti, kun Vattenfall päätti purkaa ensimmäisen Irene Vorrinkin Alankomaissa sijainneen tuulipuistonsa vuonna 2020. Puistosta jäi käsiteltäväksi suuri määrä jätettä, mutta Vattenfall oli juuri ottanut käyttöön uuden strategian, jonka mukaan roottorin lapoja ei enää sijoitettaisi kaatopaikoille.
Vattenfall alkoi etsiä uusia vaihtoehtoisia ratkaisuja jätteenkäsittelyongelmalle, mikä johti yhteistyöhön norjalaisen kierrätysyrityksen Gjenkraftin kanssa. Tänä päivänä Vattenfallin ensimmäinen kiertotalouden ja tuulivoiman pilottihanke on tuottanut konkreettisen tuloksen suksien muodossa.
EVI Ski -suksien valmistuksessa on yhtenä materiaalina käytetty hiilikuitua. Gjenkraft kierrättää ja toimittaa materiaalin EVI Ski:lle.
Dutch Design Week 2024 -tapahtumassa Vattenfall esitteli, kuinka tuuliturbiinin konehuone voidaan muuttaa asunnoksi. Lasikuidusta valmistetusta muovista tehty 35 neliömetrin kokoinen minitalo on sekä kevyt että vedenpitävä.
Projekti on konkreettinen esimerkki siitä, kuinka tuulivoimalan komponentteja voidaan uudelleenkäyttää ja siten vähentää energiaa vaativien kierrätysprosessien tarvetta. Talo näyttää ulospäin yhä tuuliturbiinin konehuoneelta, mutta sisätilat eivät eroa tavallisesta kodista. Minitalo on myös varusteltu mm. lämpöpumpulla ja aurinkopaneeleilla. Sisustuksessa on käytetty kierrätettyjä huonekaluja ja materiaaleja.
Etelä-Ruotsissa sijaitsevaan yliopistokaupunki Lundiin nousee ympäristöystävällinen pysäköintitalo, jonka julkisivussa on käytetty materiaalina vanhoja tuuliturbiinien lapoja.
Projektissa käytettävät turbiinilavat tulevat vuonna 2023 käytöstä poistetusta Tanskassa sijainneesta Nørre Økse Sø:n maatuulivoimapuistosta. Lapoja käytetään pysäköintitalon verhoiluseinissä. Arkkitehti Jonas Lloydille oli tärkeää luoda näkyvää kestävyyttä. Tavoitteena oli, että roottorien lavat ovat selvä ja ilmeinen osa rakennuksen julkisivua. Pysäköintitalon on määrä valmistua vuonna 2025.
Haaste roottorien lapojen kierrätykseen johtuu suurelta osin siitä, että lavat sisältävät kaksikomponenttista hartsia, jonka hajottaminen vaatii korkeita lämpötiloja ja painetta. Prosessi vie paljon energiaa ja heikentää materiaalin ominaisuuksia. Näin ollen myös kierrätetyn materiaalin arvo laskee.
Kiertotalouden edistämiseksi Vattenfall on ottanut käyttöön myös helpommin kierrätettäviä lapoja. Vuonna 2022 Hollandse Kust Zuidin tuulipuistoon asennettiin kolme sarjaa Siemens Gamesan Recyclable Blades -lapoja.
Siemens Gamesan lavat ovat helpommin kierrätettäviä ja niissä käytetty hartsi liukenee matalalämpöisessä, lievästi happamassa liuoksessa. Koska kyseessä on erityyppinen hartsi, myös muiden materiaalien kuten lasikuidun, hiilikuidun, muovin, puun ja metallin erotteleminen lavoista on helpompaa. Prosessi ei myöskään vaikuta merkittävästi materiaalien ominaisuuksiin. Näin ollen komponentit ovat helpommin ja monipuolisemmin kierrätettävissä.
HYBRIT (Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology) käynnistyi SSAB:n, LKAB:n ja Vattenfallin yhteishankkeena vuonna 2016. Nykyään se on maailmanlaajuinen malli kestävälle teräksen tuotannolle. Aloitteen tavoitteena oli kehittää ensimmäinen arvoketju fossiilivapaalle teräkselle, jota tuotetaan fossiilivapaalla sähköllä ja vedyllä. Tavoitteena on vähentää Ruotsin hiilidioksidipäästöjä vähintään 10 prosenttia.
Vattenfall, teräsyhtiö SSAB ja kaivosyhtiö LKAB saivat Davosin Maailman talousfoorumissa palkinnon HYBRIT-työstään vasta tammikuussa 2025. Yhdessä yritykset olivat yksi viidestä voittajasta, joille myönnettiin Moving Force in Business -palkinto GAEA-gaalassa Davosissa.
Giving to Amplify Earth Action (GAEA) on Maailman talousfoorumin aloite, jolla annetaan tunnustusta uraauurtaville kumppanuuksille, jotka pyrkivät vastaamaan maailmanlaajuisiin ilmasto- ja ympäristöhaasteisiin innovatiivisilla ja skaalautuvilla ratkaisuilla.
Muovin polttaminen aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä, joten ennen jätteiden polttamista on tärkeää erotella jätemateriaalista kaikki muovit. Työn helpottamiseksi Vattenfall on kehittänyt digitaalisen “silmän”, joka helpottaa muovin kierrätystä ja erottelua muusta jätteestä. Kehitystyötä on tehty yhteistyössä Linköpingin Tekniska Verkenin ja Umeå Energian kanssa.
Kolmen toimijan yhteistyössä kehittämä digitaalinen ”silmä” tunnetaan nimellä Fossileye. Silmän avulla työkalu nopeasti määrittää, mikä jätteestä on muovia ja minkä tyyppinen muovi on kyseessä.
Teknologian on kehittänyt RoboWaste-yritys, ja sitä testattiin kolmen eri yrityksen jätteenpolttolaitoksissa vuosina 2023–2024.
Oletko koskaan miettinyt, miten innovaatioiden avulla jokapäiväiset materiaalit voivat muuttua joksikin poikkeukselliseksi? Sukella mukaan ja lue, miten muutamme tuuliturbiinien lavat laadukkaiksi suksiksi.
Tutustu matkaan tuuliturbiinin lavoista suksiksi