Aurinkosähköjärjestelmän komponentit

Aurinkopaneelit

Yhä useammat suomalaiset kotitaloudet tuottavat uusiutuvaa ja fossiilitonta sähköä sijoittamalla kotinsa tai kesämökkinsä katolle aurinkopaneelit. Mitä tulisi ottaa huomioon aurinkopaneelien valinnassa?

Mitkä ovat erilaiset aurinkopaneelityypit?

Kaikki nykymarkkinoilta saatavat aurinkopaneelit ovat yksikidepaneeleita, mutta niissä on eroja. Ulkonäöllisesti eroa on siinä, onko aurinkopaneeli kokomusta vai varustettu valkoisella taustalevyllä.

Valkoisen taustalevyn ansiosta aurinkopaneelit ovat yleensä hieman tehokkaampia, koska vaalea taustaväri heijastaa kennon läpi kuultavaa valoa takaisin kennoon. Valkoisen taustalevyn omaavat paneelit tunnistaa siitä, että niiden pinnasta erottuu hieman valkoista. 

Ulkonäön lisäksi aurinkopaneeleissa on muitakin eroavaisuuksia. Uusimmat paneelit ovat niin kutsuttuja N-tyypin paneeleja, joissa auringon säteilyn aiheuttama kuluminen on huomattavasti aiempia paneelityyppejä vähäisempää.

N-tyypin paneeleissa on käännetty käytetyn piin kerrokset niin päin, että negatiivisesti varautunut kerros on pinnalla. Se kestää positiivisesti varautunutta kerrosta paremmin auringonsäteilyä kulumatta. 

Joitakin vuosia sitten aurinkopaneeleihin tuli myös half-cut-rakenne, jonka etuna on parempi varjon kesto sekä hieman parempi sähköntuotto. Modernien paneelien hyötysuhde on uusimpien innovaatioiden ansiosta noussut jo reiluun 21 prosenttiin, ja tyypillisesti paneelin teho on jo 420 wattia tai enemmän. 

Lue lisää: Tutustu tuotteisiin ja tekniikkaan

Eroja on myös inverttereissä 

Aurinkopaneelien lisäksi tärkeä koko aurinkosähköjärjestelmän kannalta on oikeanlainen invertteri eli vaihtosuuntaaja, joka muuntaa aurinkopaneelien tuottaman sähkön vaihtovirraksi. Sen ansiosta syntynyttä sähköä voidaan käyttää kodin laitteissa sekä myydä sähköverkkoon.

Uusimmat invertterit sisältävät tämän muuntotoiminnon lisäksi mahdollisuuden lisätä järjestelmään akuston, jolloin invertteri voi ohjata osan auringon tuotannosta akkujen lataamiseen. Tällaisia invertterejä kutsutaan hybridi-inverttereiksi tai battery ready -inverttereiksi. Joihinkin inverttereihin on mahdollista lisätä myös toiminto, jonka ansiosta invertteri voi tuottaa sähköä myös sähkökatkojen aikana. 

Mitä muita seikkoja tulisi ottaa huomioon? 

  • Valitse vakavarainen toimija, jonka toiminta markkinoilla todennäköisesti jatkuu. Näin saat tukea ja apua mahdollisten ongelmatilanteiden ratkaisemiseen. 

  • Kiinnitä huomiota osaavaan asennukseen. Oikein asennettu aurinkosähköjärjestelmä on turvallinen ja toimii pitkään. 

  • Vertaile tuotteiden takuuehtoja ja tutustu erilaisten takuiden merkitykseen. 

Oletko kiinnostunut aurinkopaneeleista?

Haluatko tietää, kuinka paljon voit tuottaa itse fossiilivapaata aurinkoenergiaa? Jätä meille yhteystietosi ja kerro kiinnostuksestasi, niin olemme sinuun yhteydessä.

Jätä yhteystietosi