8.8.2016
Mikä on älykoti, ja miten saada kodista juuri sopivan älykäs? Joku sanoo, että älykoti on sitä, kun valitsee puolisonsa älykkäästi, toiselle se tarkoittaa rutiiniasioiden helpottamista ja kolmannelle turvallisuutta sekä omaisuudesta huolehtimista.
Vääriä vastauksia ei ole, mutta toteutustapoja on useita simppeleistä ratkaisuista huomattavan suuriin ja monipuolisiin järjestelmiin. Yhteistä niille on ainakin se, että älykotia ohjataan älypuhelimella tai tabletilla, jolloin koti tai loma-asunto kulkee aina käsilaukussa tai taskussa.
Onneksi kodin älykkääksi muuttaminen onnistuu keneltä vain, kun valitsee helpon ratkaisun. Niitä on markkinoilla muutama. Helpon tavan valitseminen on suositeltavaa ihan siksi, että pääsee nopeasti ja pienimuotoisesti kokeilemaan älyelämää. Isompien järjestelmien hankinnassa on aina olemassa riski, ettei käyttöä ole tarpeeksi, ja kallis investointi menee hukkaan.
Ensimmäinen ja kustannustehokkain ratkaisu on hankkia pienellä budjetilla muutamia omiin käyttötarpeisiin sopivia älykotituotteita, jotka toimivat itsenäisesti ilman kallista keskusyksikköä. Vattenfallin älykotituotteet edustavat juuri tätä ensimmäistä helppoa ratkaisutapaa.
Ihan ensimmäiseksi tarvitset älypuhelimen tai tabletin ja langattoman lähiverkon eli WiFi-verkon kotiin tai mökille. Sitten ostat haluamasi tuotteen/tuotteet, lataat ilmaisen älykotisovelluksen älykännykkääsi Googlen tai Applen sovelluskaupasta, yhdistät ostamasi laitteen langattomaan lähiverkkoon eli WiFi-verkkoon lataamasi sovelluksen avulla ja aloitat käytön kännykälläsi.
Voit liittää samaan sovellukseen lukemattoman määrän erilaisia älykotituotteita ja ohjata niitä kaikkia helposti kännykälläsi. Tuotteita on moneen lähtöön, esim. älykkäällä pistorasialla ajastat valoja ja luot asuttua vaikutelmaa, ja älykkäällä kosteusmittarilla tarkkailet mökin ilmankosteutta ja homeriskiä ja voit lukujen perusteella tehdä muutoksia vaikkapa lämmitykseen. Kuka tahansa voi ostaa näitä tuotteita, ei siis tarvitse olla Vattenfallin sähkö- tai muu asiakas, ja asiakastuen saa samasta paikasta.
Toinen vaihtoehto on hankkia hubiin eli keskusyksikköön liitettävien älytuotteiden järjestelmä, jolloin aloituskustannukset ovat huomattavasti korkeammat. Keskusyksikön lisäksi on ladattava keskusyksikön kehittäjän tekemä älykotisovellus puhelimeen, hankittava langaton lähiverkko sekä älykotituotteet, joilla kotia halutaan ohjata. Tällaiseen järjestelmään voi hankkia usean eri laitevalmistajan tuotteita. Tällöin asiakas on kuitenkin käytännössä eri laitevalmistajien kaikenkirjavien asiakastukien armoilla mikäli laitteiden käyttöönotto ja käyttö eivät suju kuin Strömsössä.
Kaikkia markkinoilla olevia älykotilaitteita asennettaessa saattaa silloin tällöin törmätä teknisiin haasteisiin. Tyypillisin on langattoman verkon kantavuus, jolloin älykotituote ei saa hyvästä yrityksestä huolimatta yhteyttä langattomaan verkkoon. Talon jykevät rakenteet, varsinkin kivi- tai metallirakenteet, voivat heikentää verkon kuuluvuutta lyhyilläkin etäisyyksillä. Myös osittain maan alla olevat tilat ja kellarikerros kärsivät tyypillisesti huonosta lähiverkon kantamasta. Onneksi ratkaisuksi löytyy kustannustehokkaita vaihtoehtoja.
Langattoman verkon kantamaa voidaan laajentaa langattoman verkon toistimella (WiFi-toistin/WiFi repeater). WiFi-toistin on todella yksinkertainen kapistus. Se kiinnitetään tavalliseen sähköpistokerasiaan, jonka jälkeen se liitetään käyttöohjeiden mukaisesti Internet-yhteyttä hoitavan reitittimen kanssa.
Langattoman verkon vahvistin (WiFi repeater) vahvistaa langattoman verkon kantavuuttaa paikkoihin joissa signaali ei ole vahva. Laite kytketään näppärästi pistorasiaan ja yhdistetään ohjeiden avulla reititittimeen.
Langattoman lähiverkon kantamaa voidaan helposti ja kattavasti testata vaikkapa WiFi Analyzer -mobiilisovelluksella. Yksinkertaisimmillaan voit testata kantamaa kävelemällä puhelimesi kanssa testattavaan paikkaan ja tarkistaa puhelimestasi WiFi-signaalin voimakkuuden.
Jos sinulta uupuu langaton lähiverkko, pääset siihen kiinni muutamien kymppien investoinnilla hankkimalla WLAN/WiFi-reitittimen, joka luo Internet-yhteydestäsi langattoman käden käänteessä. Yleensä on niin, että kaikkien tele-operaattoreiden vuokralaitteistoihin kuuluu mahdollisuus luoda langaton verkko. Jos näin ei ole, kehotan tiedustelemaan oheislaitteiston päivittämistä ajanmukaiseksi suoraan teleoperaattorisi asiakaspalvelusta. Tyypillisesti laitteistoa kannattaa päivittää muutaman vuoden välein, sillä verkkoteknologia laukkaa eteenpäin pikavauhtia.
Modernit reitittimet luovat nopeankin WLAN verkon helposti
Hyppää rohkeasti mukaan älykkään asumisen maailmaan. Allekirjoittanut nauttii etäohjauksen mahdollisuuksista laiturin nokasta kesäviikonloppuisin. Toisella kädellä säädän ja ajastan kännykästä tyhjillään olevan kodin valaistusta pitkäkyntisten hämäystarkoituksessa, ja toisella pidän kiinni virkistävästä virvokkeestani. Kuikka laulaa maagista lauluaan hyttysarmeijan pörrätessä ympärilläni, sauna lämpenee. Ah, tämä on sitä upeaa suomalaista älykästä kesää!
Sanasto
Hub: Keskusyksikkö, älykotijärjestelmän aivot. Muut yhteensopivat älykotilaitteet yhdistetään siihen langattoman verkkoyhteyden avulla.
WiFi / WLAN (Wireless Local Area Network): Langaton lähiverkko, langaton Internet-yhteys, joka yhdistää älykännykän kodissa käytettäviin älykotituotteisiin
Mobiilisovellus: Puhelimeen tai tablettiin ladattava ohjelma, jolla ohjataan älykotilaitteita
WiFi-toistin: Seinäpistokkeeseen kytkettävä lisälaite, jolla langattoman lähiverkon kantamaa voidaan pidentää eri puolille asuntoa
Lue lisää
Google Play: WiFi Analyzer -mobiilisovellus
Ville-Veikko ”V-V” Perintö
Web-asiantuntija innostuu ja kirjoittaa älykotimaailman ilmiöistä käytännönläheisesti. Bloggaukset tarjoillaan rennolla ja asiantuntevalla otteella, unohtamatta poikamaista uteliaisuutta kaikkia uusia leikkikaluja kohtaan.