13.10.2016
Reilu vuosi sitten osallistuin Helsingissä Upgraded life -tapahtumaan, jossa esiteltiin uusinta uutta hyvinvoinnista, kannettavista älylaitteista ja terveyden mittaamisesta. Myös esineiden internet (IoT) putkahti esiin useissa puheissa – kyse on internetin ja erilaisiin esineisiin liitettyjen sensorien yhteispelistä. Jo nyt voimme seurata päivittäistä liikkumistamme aktiivisuusrannekkeilla tai valvoa yöunemme laatua sänkyyn kiinnitetyn sensoriteknologian avulla.
Tulevaisuudessa ihmisen kehosta tulee mittauspiste. Voimme siis saada kehomme antamien viestien perusteella terveysanalyysejä ja edelleen terveydenhoito-ohjeita tai jopa ohjauksen lääkäripalveluihin.
Sensoriteknologia auttaa keskittymään sairauden hoidon sijaan hyvinvoinnin kehittämiseen ja sairauksien ennaltaehkäisyyn. Tutkimusten mukaan kaksi kolmesta haluaa aktiivisesti tietoa omasta terveydestään ja päättää itse, mihin tietoa jaetaan.
Oman hyvinvoinnin rinnalla älyteknologian avulla voi huolehtia kodin hyvinvoinnista. Vielä hetki sitten naureskelimme jääkaapeille, jotka muka täyttyisivät omistajan haluamalla tavalla. Nyt jääkaappeihin liitettävää sensoriteknologiaa on jo käytössä.
Jokin aika sitten markkinoille tulivat älykkäät energiankulutusmittarit, joiden avulla kuluttaja saa tietoa oman kotinsa sähkönkulutuksesta eri ajanjaksoina ja energiansäästövinkkejä suoraan kännykkäänsä.
Uusiin rakennuksiin upotetaan turvatekniikkaa, joka hoitaa kodin vartiointia. Ilmastointilaitteissa on mukana antureita, jotka tarkkailevat huoneilman laatua ja ilmoittavat, jos korjausta tarvitaan. Pyykin peseminen on siirtymässä uudelle aikakaudelle, jossa pesuainetta ja vesimäärää annostellaan automaattisesti pyykin mukaan. Kaikki tämä säästää laitteita ja energiaa ja huolehtii kodista ilman omistajan vaivannäköä.
Tulevaisuuden kuluttajaa auttavat kodin laitteista ja huoltokohteista huolehtivat automaatiojärjestelmät. Olipa sinulla sitten ilma- tai maalämpöpumppu, tulevaisuudessa sitä voidaan automaattisesti säätää vaikkapa sähkönhintojen tai sään mukaan. Tarpeettomasti päällä olevat sähkölaitteet sammuvat automaattisesti, kun niitä ei tarvita, ja verkkoon yhdistetty valaistus säätyy tarpeen mukaan.
Tulevaisuuden kodissa vesiputkissa on vuotovahteja, jotka ilmoittavat vuodoista tai vuotoriskeistä. Ilmastointiputkiin kätketyt sensorit kertovat puolestaan suodattimien vaihtamisen tarpeellisuudesta ja kutsuvat automaattisesti asentajan paikalle. Kiinteistötekniikassa mm. valaistus, lämmitys, vesi, ilmastointi ja turvallisuus voidaan yhdistää saman järjestelmän alle ja kytkeä erilaisiin sovelluksiin ja palveluihin, mikä tekee kodin hyvinvoinnista ja huoltamisesta entistä helpompaa.
Arvion mukaan älykodeista ja esineiden internetistä tulee arkea jo vuoteen 2025 mennessä ja globaalisti kodeissa on vuoteen 2022 mennessä jo 500 miljoona älylaitetta. Millä tavalla esineiden internet tai älykoti on osa sinun arkeasi ja tätä päivää?
Anu Pulkkinen
Älykkäiden energiaratkaisujen ohjelmapäällikkö tutkailee tulevaisuuden älyratkaisuja ja -ilmiöitä. Kukkaisinsinööri syttyy digitaalisista ratkaisuista, joiden avulla ihmisten ei tarvitse käyttää enempää energiaa kuin on tarpeen tinkimättä mukavuudesta.