Tutkimusprofessori: Pian kodit lämpiävät automaattisesti asukkaiden mieltymysten mukaan

Suomalaisilla on valtava paine elää energiatehokkaammin: kehotetaan ostamaan energiatehokkaita kodinkoneita, säätämään kodin lämpötilaa ja tarkkailemaan valojen käyttöä. Samaan aikaan sähköä säästävien älyratkaisujen mahdollistamat teknologiat ovat läpimurron kynnyksellä. Asiantuntijat paljastavat, millaista arkea suomalaiskodeissa eletään tulevaisuudessa.

Kotien tuleviaisuus

 

Asunnon lämpötila optimoituu sen mukaan, kuka perheenjäsenistä astuu ovesta sisään. Valot sammuvat automaattisesti poistuessasi huoneesta ja sensorit havainnoivat ulkolämpötilaa ja sääennustetta asettaen kodin lämmitysjärjestelmän ja ilmanvaihdon juuri oikealle tasolle. Tämä on tulevaisuutta suomalaiskodeissa jo 5–10 vuoden kuluttua.

- Meillä on jo valmis sensoriteknologia olemassa ja pilotteja käynnissä esimerkiksi siitä, miten tilat saadaan vastaamaan kunkin ihmisen lämpöviihtyvyyttä. Kun hinnat teknologian osalta laskevat riittävästi, tämä voi olla suomalaiskodeissa arkipäivää, sanoo tutkimusprofessori Miimu Airaksinen Teknologian tutkimuskeskus VTT:ltä.

Jo nyt suomalaiskodeissa käytetään energiafiksuja ratkaisuja, esimerkiksi älypuhelimella ohjattavia pistorasioita, jotka ajastavat valot tai sulkevat patterin.

- Murros on tapahtunut vauhdilla. Viimeisen viiden vuoden aikana tietoisuus kodin älylaitteista on kasvanut hurjasti. Aikaisemmin kuluttajat eivät tienneet niistä juuri mitään, nyt ne ovat jo arkea, vertaa älyratkaisujen ohjelmapäällikkö Anu Pulkkinen Vattenfallilta.

Asiantuntijoiden mukaan energiatehokkaammassa arjessa on kyse muustakin kuin eurojen säästämisestä, vastuullisuudesta ja ympäristön pelastamisesta.

- Energiansäästö ei tarkoita lämpötilan laskemista ja villasukkien laittamista jalkaan, vaan energiaa voi säästää samalla, kun viihtyvyys paranee, Airaksinen tähdentää.

Television energiankulutuksella merkitystä myös tulevaisuudessa

Kotitalouksien energiankulutus Suomessa on viime vuosina pysynyt samana tai jopa pienentynyt. Airaksisen mukaan trendi varmasti jatkuu.

- Lämmitykseen kuluu entistä vähemmän energiaa, erityisesti uusissa rakennuksissa. Toisaalta suhteellinen osuus lämpimän käyttöveden ja sähkön kulutuksessa on noussut.

Sähkön kulutuksen kasvuun vaikuttaa se, että kodeissa käytetään entistä enemmän elektroniikkaa. Vaikka kodinkoneiden ja elektroniikan osuus kokonaisenergiankulutuksesta on melko pieni, on niiden käytöllä kokonaisuuden kannalta merkitystä.

- Meillä on Suomessa esimerkiksi televisioita ja valaisimia valtava massa. Jos televisio ja lamppu menevät pois päältä, kun niitä ei tarvita, sillä on suuri vaikutus Suomen energiajärjestelmään, Airaksinen korostaa.

- Pienet teot sähkön käytössä näkyvät helpommin erityisesti kaukolämmitetyissä kerrostaloasunnoissa tai öljylämmitteisissä taloissa, joissa sähköä käytetään pääasiassa muuhun kuin lämmitykseen, Airaksinen jatkaa.

Aurinkopaneelit energiatuotannon tukena

Tällä hetkellä asuinrakennusten yleisimmät lämmitysmuodot ovat kaukolämpö, sähkö ja puu sekä uusissa pientaloissa maalämpö. Näitä tuskin kokonaan sivuutetaan tulevaisuudessakaan, mutta niiden rinnalla käytetään entistä enemmän uusiutuvia energialähteitä, kuten aurinko- ja tuulivoimaa. Aurinkopaneelit ovat jo nyt tuttu näky monen kesämökin katolla.

- Suomessa on ymmärretty, että pimeästä talvesta huolimatta meillä paistaa aurinko maaliskuusta eteenpäin. Aurinkopaneelit tulevat varmasti yleistymään rajoitteista huolimatta. Tämän mahdollistaa myös aurinkokennoteknologian kehitys, sanoo Vattenfallin Pulkkinen.

Pulkkinen ennustaa, että niin sanottu hajautettu energiantuotanto tulee yleistymään. Jokaisella tuskin tulee olemaan katollaan aurinkopaneelia, mutta paljon aurinkovoimaa tuottavat alueet voivat muodostaa omia energiaverkkoja, jonne aurinkoenergiaa tuotetaan ja josta sitä voi ostaa.

- Vierailin Ruotsissa talossa, joka saa kaiken tarvittavan energian aurinkopaneeleista ja vedystä. Tämä tulee tuskin kuitenkaan olemaan arkipäivää jo sen takia, että vety on äärimmäisen herkästi syttyvää, Pulkkinen kertoo.

Asiantuntijat ovat kuitenkin yksimielisiä siitä, että seuraavan 30 vuoden aikana energiateollisuuden muutos tulee vain kiihtymään erityisesti akku- ja sensoriteknologian kehittymisen ansiosta.

- Muutosnopeus on jopa hurjempaa kuin 30 vuotta sitten, koska älykästä teknologiaa voidaan asentaa myös vanhoihin, ei vain uusiin, taloihin, Airaksinen sanoo.

Vattenfall on yksi Suomen suurimmista valtakunnallisista sähkönmyyjistä. Vattenfall tarjoaa myös erilaisia energiafiksuja tuotteita sekä jakaa neuvoja ja tietoa energiatehokkaaseen elämään. Vattenfall edistää kestävää kehitystä yhdessä kuluttajien kanssa. www.vattenfall.fi

Kysy chatissa