Uuden kodin sähkölasku pienemmäksi – kuusi vinkkiä

Kun edessä on muutto uuteen kotiin, on hyvä hetki käydä läpi kaapit ja komerot ja laittaa kiertoon ylimääräiset vaatteet ja tavarat. Samalla kannattaa tarkistaa myös kodin energiankulutus, sillä uudessa kodissa saattaa tulla eteen yllätyksiä, jotka näkyvät myös sähkölaskun loppusummassa.

Sähköt uuteen kotiin

 

1. Tee uusi sähkösopimus

Uuden kodin sähkösopimus kannattaa tehdä mieluummin ajoissa kuin liian myöhässä ellei kaipaa muuttopäiväksi intiimiä tunnelmaa kynttilänvaloineen. Myös vanha sähkösopimus pitää muistaa katkaista, jotta vanhan kodin uusi asukas voi tehdä oman sopimuksen.

- Määräaikaisenkin sähkösopimuksen voi muuton yhteydessä katkaista kesken sopimuskauden. Uuteen kotiin tehdään sähkösopimus ottamalla yhteyttä sähkönmyyjään. Jos myyjä on eri kuin vanhassa kodissa, uusi myyjä huolehtii myös siitä, että vanha myyjä saa tiedon muutosta, kertoo energia-asiantuntija Malkus Lindroos Vattenfallilta.

Jos rakennat uuden kotisi itse, sähkön liittymätöiden tekemiselle pitää varata riittävästi aikaa. Vanhassa talossa taas sähköliittymä pitää siirtää uuden omistajan nimiin.

2. Imuroi ja pese kulutus pienemmäksi

Siivoaminen pienentää sähkönkulutusta yllättävän paljon! Tyhjässä kodissa on helppo siirtää isot kodinkoneet – esimerkiksi jääkaappi – pois paikoiltaan ja imuroida niiden taustat. Se voi vähentää niiden sähkönkulutusta jopa 30 prosenttia ja lisäksi pidentää laitteiden käyttöikää.

- Kannattaa myös pestä uuden asunnon ikkunat, jotta lämpö ja valo pääsevät paremmin sisälle. Tällä on suuri merkitys etenkin keväällä ja kesällä, kun aurinko paistaa.

3. Tutustu uuden kodin järjestelmiin

Jos uusi koti on esimerkiksi omakotitalo tai rivitalo, siellä saattaa olla erilaisia lämmitys- ja ilmastointijärjestelmiä. Niihin on hyvä tutustua ajoissa myyjän opastuksella, jotta niitä osataan käyttää sitten, kun on tarvis.

- Tekniset järjestelmät on syytä käydä läpi huolella. Väärin käytettyinä ne saattavat aiheuttaa melkoisen piikin sähkönkulutukseen – puhumattakaan siitä, että vain oikein käytetty lämmitysjärjestelmä lämmittää kotia, Lindroos muistuttaa.

4. Missä ovat pistorasiat ja valaisinten paikat?

Ennen muuttoa on hyvä tarkistaa, missä uuden kodin pistorasiat ja valaisinten paikat ovat ja onko niitä tarpeeksi. Jos niitä pitää siirtää tai niitä tarvitaan lisää, on kutsuttava sähkötöiden ammattilainen paikalle.

- Valaisinten asentamista helpottaa, kun tarkistaa etukäteen, kytketäänkö valaisimet pistorasialla vai niin sanotulla sokeripalalla. Vanhemmissa taloissa käytetään vielä sokeripaloja, kertoo Malkus Lindroos Vattenfallilta.

5. Tiivistä ovet ja ikkunat

Jos uuden kodin ovista ja ikkunoista vetää, osa lämmityksestä karkaa suoraan ulos. Silloin kannattaa tarkistaa tiivisteiden kunto ja tarvittaessa vaihtaa tiivisteet kokonaan. Huonokuntoiset tiivisteet aiheuttavat myös vedon tunnetta.

6. Opettele hyviä tapoja

Uusien tapojen opetteleminen sujuu helpommin uudessa kodissa. Kannattaa opetella esimerkiksi sammuttamaan valot huoneista, joissa ei oleskella, pitämään saunan sähkökiuas päällä vain tarpeellisen ajan ja kääntää virrat pois laitteista, joita ei käytetä.

- Esimerkiksi viihde-elektroniikkaa voi kytkeä kytkimelliseen jakorasiaan, jolloin kaikki laitteet voi sammuttaa helposti kerralla yhdellä napinpainalluksella.

 

Opettele käyttämään uutta kotiasi

Etenkin uudemmissa omakotitaloissa ja rivitalokodeissa saattaa olla lämmitykseen, jäähdytykseen ja ilmanvaihtoon monenlaisia teknisiä järjestelmiä: esimerkiksi ilmanvaihtokone, jossa on myös lämmön talteenotto, vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä tai ilmalämpöpumppu.

- Uuteen kotiin muuttaessa on hyvä käydä järjestelmät läpi myyjän kanssa: miten ne toimivat, missä ne sijaitsevat, mitkä ovat oikeat säädöt minäkin vuodenaikana ja miten laitteita pitää huoltaa, sanoo energia-asiantuntija Malkus Lindroos Vattenfallilta.

- Ohjeet kannattaa pyytää myös kirjallisena, sillä jos muutto on vaikkapa talvella, kevääseen mennessä unohtuu helposti, miten jäähdytyksen saikaan päälle.

Oikein käytettyinä järjestelmät parantavat asumismukavuutta ja vähentävät energiankulutusta, mutta väärin käytettynä vaikutus on juuri päinvastainen. Ongelmia saattaa tulla, jos talon myyjä ei itsekään tunne järjestelmiä tai häneltä ei jostain muusta syystä saa apua. Näin voi käydä, jos myyjänä on esimerkiksi perikunta.

- Silloin kannattaa miettiä, kuinka paljon tietää itse talotekniikasta, tai löytyykö lähipiiristä joku, jolta voi pyytää apua. Jos teknisiä järjestelmiä ei osata käyttää, edessä voi olla ikäviä ongelmia.

 

Vattenfall myy sähköä kaikkialle Suomeen (lukuun ottamatta Ahvenanmaata) ja on yksi maan suurimmista sähkön myyjistä. Meiltä voit valita itsellesi sopivan sähkösopimuksen ja tavan, jolla haluat sähkösi tuotetun. Tarjoamme ja kehitämme asiakkaillemme myös muita sähköön liittyviä tuotteita ja palveluita, joiden avulla voit ottaa sähkölaskusi hallintaan. www.vattenfall.fi

Kysy chatissa