Puoli vuotta, tuhat asuntoilmoitusta = 1 koti

”Ostin heti tokan asunnon jota kävin katsomassa”, sanoo työkaveri. Itse taas aloin seurata ilmoituksia jo kuukausia ennen kuin suunnittelimme ostavamme, näyttöjäkin kertyi kymmeniä. 

 

Meille asunnon osto merkitsi myös jatkuvia mielenmuutoksia alueen, koon ja hinnan suhteen. Jos maalla kuitenkin olisi viihtyisämpää? Kun vihdoin tiesimme tismalleen mitä halusimme, tuli se täydellinen asuntokin vastaan  – ja tarjouksemme hyväksyttiin. Samalla piti työntää taka-alalle se pieni ääni, joka pohti, olisiko odottamalla kuitenkin löytänyt paremman?

Meille päätöksentekoa helpotti se, että onnistuimme pitkän tuskailun jälkeen päättämään ne kriteerit, joista emme ainakaan tingi. Meille ne olivat oma tontti, rakennusajankohta ja se, ettei asunto ole menossa lähiaikoina remonttiin. Päätimme pysyä vanhassa, viihtyisäksi todetussa naapurustossamme.

 

Koti on ostettu, mitä nyt?

Heti ostopäätöksen jälkeen poistin kaikki hakuvahdit ja päätin keskittyä siihen, minkä valitsimme. Vaikka tuntui, että suurin on nyt takana, oli vielä paljon pienempiä tehtäviä, joille en ollut uhrannut ajatustakaan. Pikkuhiljaa mieleen alkaa tiputella sellaisia asioita kuin muuttoilmoitus, netin siirto, ja usein viimetinkaan jäävä sähkösopimuksen solmiminen.

Tutustu muuttajan palveluihin ja muistilistoihin

 

Koska etsimme kerrostaloa, myönnän, etteivät energialuokka ja sähkönkulutus päätyneet meille minkäänlaisiksi kriteereiksi. Mietin kuitenkin pitkään sähkösopimusta tehdessäni sitä, minkä tuotantomuodon valitsen.

Lopulta päädyin tuulisähköön, joka on myös Suomen luonnonsuojeluliiton sertifioimaa EKOenergiaa. Vaikka EKOenergiasta menee aina 10 senttiä per megawattitunti ilmastorahastoon, saa sitä ostettua Vattenfallilta samalla hinnalla kuin muitakin tuotantomuotoja. Se siis olisi edullinen valinta suurenkin kulutuksen kotiin.

Tutustu uusiutuvaan energiaan

 

 

 

Väärät verhotangot ja vilkkuvat valot

Muuttajalle käy helposti muutama virhearvio muuton yhteydessä. Vaikka olimme mittanauhat kädenjatkeena useampanakin viikonloppuna ja vietimme kaksi lauantaita sisustusshoppaillen, onnistuimme kuitenkin ostamaan väärän kokoisen laatikonjärjestäjän ja liian lyhyen verhotangon. Kaikki valot saimme hienosti paikalleen, mutta yksi alkaa vilkkua säännöllisesti oltuaan päällä 15 minuuttia.

Pahin virhe kuitenkin tapahtui, kun vaihdoimme ovia keskenään. Vaikka ovet olivat periaatteessa samanlaiset, ei toinen jostain syystä sopinutkaan uusien raamiensa lukkoon – se jäi kertakaikkisesti jumiin. Jokaisen paikalla olleen koetettua voimiaan oveen ja nokkeluuttaan lukkoon, päädyimme sahaamaan ovenkarmiin pienen loven, jonka kautta tönäisimme lukon auki. Siinä se lovi tulee varmaankin olemaan vielä hyvän tovin.

 

Aino Tanhua

Kaupunkilainen äiti, joka välillä ikävöi toiseen kotiinsa Sansibarille. Tekee pieniä ekotekoja päivittäin ja säästää näin ympäristöä myös tuleville sukupolville.

Kysy chatissa