Usein kysyttyä aurinkopaneeleista

Aurinkopaneeleista ja aurinkosähköjärjestelmistä kysytään usein samoja asioita. Tiivistimme yhteen tärkeimmät vastaukset kysymyksiin Vattenfallin myymistä aurinkosähköjärjestelmistä, aurinkopaneelien toiminnasta sekä tilaamisesta, asentamisesta ja käyttöönotosta.

Aurinkopaneelien tilaaminen
Kuinka paljon aurinkopaneelit maksavat?

Aurinkosähköjärjestelmän hinta määräytyy muun muassa valituista aurinkopaneeleista, invertteristä sekä tarvittavasta kiinnitysjärjestelmästä. Järjestelmän suuruus sekä talosi katto määrittävät pitkälti kustannuksia. Voit olla meihin yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta, jolloin saat tarjouksen aurinkosähköjärjestelmästä.   

Ota yhteyttä meihin ja saat tarjouksen

Lue lisää aurinkopaneelien hinnoista

Miten aurinkopaneelien tilaaminen Vattenfallilta tapahtuu käytännössä?

Aurinkopaneelien tilaaminen Vattenfallilta alkaa niin, että olet meihin yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta. Olemme sen jälkeen yhteydessä sinuun ja saat meiltä tarjouksen, jonka hyväksyt keskustellessasi aurinkopaneeliasiantuntijamme kanssa. Tarjouksen hyväksymisen jälkeen tarkistamme luottotietosi ja lähestymme sinua tarkentavilla kysymyksillä asennuskohteesta. Myöhemmin sovimme kanssasi asennusajan.  

Kuinka pitkä aika menee tilauksesta asennukseen?

Asennusaikatauluun vaikuttavat muun muassa aurinkopaneelien, inverttereiden ja muiden tuotteiden saatavuustilanne, asentajien työmäärä sekä sääolosuhteet. Asennuksen jälkeen teemme sähköverkkoyhtiöllesi verkkoonliityntäilmoituksen, jolle sinun on saatava vahvistus ennen kuin voit ottaa aurinkopaneelit käyttöön. 

Voiko aurinkopaneelit vakuuttaa?

Keskustele vakuutusyhtiösi kanssa siitä, tarvitsetko aurinkopaneeleille erillisen vakuutuksen. Aurinkopaneelit saattavat kuulua kotivakuutukseen, mutta korvaussummaa on voitu rajoittaa. Käytännöt eri vakuutusyhtiöiden välillä vaihtelevat.

Asentaako Vattenfall aurinkopaneeleja koko Suomeen?

Me Vattenfallilla asennamme aurinkopaneeleja koko Suomeen, paitsi Ahvenanmaalle. Mikäli asennuskohde sijaitsee saaressa, on sinne oltava siltayhteys tavarantoimituksen vuoksi. 

Aurinkopaneelien kannattavuus
Kannattaako aurinkopaneeleihin investoida?

Aurinkopaneelien avulla voit lisätä omavaraisuuttasi tuottamalla sähköä omaan käyttöösi. Aurinkopaneelit vähentävät siis tarvettasi ostaa sähköä muualta, millä on suora vaikutus sähkölaskusi loppusummaan. Hyödyntäessäsi aurinkopaneelien tuottamaa sähköä säästät myös sähkön siirtomaksuissa sekä sähköverossa. Mikäli tuotat enemmän aurinkosähköä kuin käytät, voit myydä sen meille solmimalla kanssamme Omatuotanto-sopimuksen.

Kuinka paljon aurinkopaneelit tuottavat sähköä?

Aurinkosähköjärjestelmä pystyy muuntamaan vastaanotetusta aurinkoenergiasta noin 10–20 prosenttia sähköksi. Sähköntuotantoon vaikuttavat monet tekijät, esimerkiksi aurinkojärjestelmän teho, auringon säteilyn määrä, lämpötila, sijainti, varjoisuus sekä katon suunta ja kaltevuus. Suomessa vuosituotanto on noin 800–1000 kWh/kWp, kun aurinkopaneelit on asennettu etelää kohti niin, että niihin ei osu varjoa.  

Voiko aurinkopaneeleilla kattaa koko talon sähköntarpeen?

Aurinko ei paista edes kesäisin Suomessa ympäri vuorokauden, minkä vuoksi talon sähköntuotantoa ei pysty kattamaan pelkillä aurinkopaneeleilla. Aurinkosähköjärjestelmiin on saatavilla akkuratkaisuja sähkön varastointia varten, mutta talvikuukausien aikana aurinko paistaa niin vähän, että aurinkosähköä ei saada riittävästi edes varastoimalla tuotettua sähköä.

Kuinka nopeasti aurinkopaneelit maksavat itsensä takaisin?

Aurinkopaneelien takaisinmaksuaika riippuu muun muassa sähkön hinnan kehityksestä ja siitä, kuinka paljon aurinkosähköä voi hyödyntää itse. Sen vuoksi on mahdotonta sanoa tarkasti, kuinka nopeasti aurinkosähköjärjestelmä maksaa itsensä takaisin. Voidaan kuitenkin sanoa, että investointi maksaa itsensä takaisin jo hyvän aikaa ennen kuin paneelien uusiminen tulee ajankohtaiseksi. 

Voiko aurinkopaneelien hankinnasta saada kotitalousvähennystä?

Aurinkosähköjärjestelmän asennustyöstä voi hakea kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennyksen määrä vuonna 2024 on 40 prosenttia teetetyn työn osuudesta, korkeintaan 2 250 euroa per henkilö. Kotitalousvähennyksen vuosittainen omavastuuosuus on 100 euroa per henkilö. Kotitalousvähennyksen hakeminen tapahtuu veroilmoituksen jättämisen yhteydessä.  

Aurinkopaneelipaketit ja hinnat
Mitä Vattenfallin aurinkopaneelipakettiin kuuluu?
  • Tarpeisiisi sopiva aurinkosähköjärjestelmä
  • Laadukkaat ja tehokkaat aurinkopaneelit
  • Invertteri, joka optimoi aurinkopaneelien tuottoa
  • Talosi katolle sopiva kiinnitysjärjestelmä
  • Luotettava ja ammattitaitoinen asennus

Teemme puolestasi myös tarvittavan verkkoonliityntäilmoituksen sähköverkkoyhtiöllesi ja olemme tukenasi suunnittelusta asennukseen ja käyttöönottoon.

 

Mitä tuotteita ja komponentteja aurinkosähköjärjestelmä sisältää?

Myymämme aurinkosähköjärjestelmät koostuvat useista eri osista, joista tärkeimmät ovat:

  • Tehokkaat aurinkopaneelit 
  • Korkean hyötysuhteen invertteri eli vaihtosuuntaaja
  • Kiinnitysjärjestelmät ja kaapelointi
  • AC-turvakytkin

Kaikki komponentit ovat eurooppalaisten standardien ja määräysten mukaisia. 

Lue lisää tuotteisa ja tekniikasta

Millaiset takuut aurinkosähköjärjestelmällä on?

Aurinkosähköjärjestelmän takuut muodostuvat eri osista. Seuraavat tiedot koskevat valikoimassamme olevia tuotteita ja palveluita.

Vattenfallin oma tuotetakuu Vattenfallin toimittamille aurinkopaneeleille, niiden kiinnitysjärjestelmille sekä inverttereille: 10 vuotta.

Laitevalmistajien takuut:

  • Tehontuottotakuu: 10–30 vuotta valmistajasta riippuen
  • Aurinkopaneelien tuotetakuu: 15–20 vuotta valmistajasta riippuen
  • Invertterin tuotetakuu: 10 vuotta
  • Kiinnitysjärjestelmän tuotetakuu: 30 vuotta

Asennustyön takuu: 2 vuotta

Lue lisää aurinkopaneelien takuista

Aurinkopaneelien toiminta
Miten aurinkopaneelit toimivat?

Aurinkopaneelit muuttavat auringon säteilyn tuottaman energian sähköksi, joka voidaan valjastaa kotitalouden käyttöön. Aurinkosähköjärjestelmä tarvitsee aurinkopaneelien lisäksi rakennuksen sähköjärjestelmään kytketyn invertterin, joka muuttaa tasavirran vaihtovirraksi mahdollistaen sähkön hyödyntämisen kotitaloudessa. Suomen leveyspiireillä aurinkosähköjärjestelmät tuottavat eniten sähköä maaliskuun ja lokakuun välisenä aikana. 

Lue lisää aurinkosähköjärjestelmän toiminnasta

Paistaako Suomessa riittävästi aurinko?

Suomen ilmasto on oivallinen aurinkosähkön tuottamiselle, sillä pitkät valoisat päivät kesällä kompensoivat aurinkoisten tuntien puutetta talvella. Aurinko paistaa Suomen leveyspiireillä lähes yhtä paljon kuin Keski-Euroopassa. Lisäksi kevättalvella lumi heijastaa auringonvaloa, jonka vuoksi aurinkopaneelit voivat toimia tehokkaasti keväällä.  

Toimivatko aurinkopaneelit talvella?

Suomen leveyspiireillä aurinkosähköjärjestelmät tuottavat eniten sähköä maaliskuun ja lokakuun välisenä aikana. Talven pimeimpinä kuukausina auringonpaistetta on vain vähän ja aurinko paistaa matalalta, minkä vuoksi sähköntuotanto jää vähäiseksi tai olemattomaksi. Tuotantomahdollisuuteen vaikuttaa myös aurinkopaneelien peittyminen lumen alle. Aurinkopaneelit toimivat parhaiten viileässä ilmastossa, ja kevättalvella ympäröivä lumi edesauttaa tuotantoa heijastamalla auringonvaloa. 

Lue lisää aurinkopaneelien toiminnasta talvella

Tuottavatko aurinkopaneelit sähköä sähkökatkon aikana?

Eivät tuota. Sähköverkkoon liitetty invertteri katkaisee sähkönsyötön, mikäli sähköverkossa ei ole jännitettä, jotta verkon korjaustyöt voidaan tehdä turvallisesti.

Ovatko aurinkopaneelit ympäristöystävällisiä?

Aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö on täysin päästötöntä ja paneelien käyttöikä pitkä. Aurinkosähkön tuotannosta syntyvät ympäristövaikutukset ovat näin ollen matalat. Suurimman osan aurinkosähköjärjestelmän ympäristökuormasta muodostavat laitteiston valmistaminen ja kuljettaminen. 

Me Vattenfallilla teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että valitsemme yhteistyökumppaneiksemme ja tavarantoimittajiksemme toimijoita, jotka kiinnittävät huomiota laatuun, työolosuhteisiin sekä ympäristöön. 

Lue lisää aurinkopaneelien ympäristövaikutuksista

Lue lisää Vattenfallin vastuullisuustyöstä

Aurinkopaneelien asennus
Millaiset vaatimukset talon katon on täytettävä?
  • Pinta-ala: Rakennuksen vapaan kattopinta-alan tulee olla vähintään 32 m².
  • Suunta: Katon lappeen on suunnattava etelään, lounaaseen tai kaakkoon. Kahdelle lappeelle asennettaessa on suunnan oltava lähes suoraan itään ja länteen.
  • Ympäristö: Asennusalue ei saa olla varjossa.
  • Kunto: Katon on oltava riittävän hyväkuntoinen ja kestettävä ainakin seuraavan 30 vuoden ajan.
  • Kaltevuus: Paras tuotto saadaan noin 10–40 asteen katoilla. Jyrkemmillekin katoille voidaan tehdä eritoten itä-länsiasennuksia.
  • Asbestikartoitus on tehtävä ennen vuotta 1994 rakennettuihin taloihin. 
Tarvitseeko aurinkopaneelien asennuksesta ilmoittaa sähköyhtiölle?

Me teemme puolestasi verkkoonliityntäilmoituksen sähköverkkoyhtiöllesi osana aurinkopaneelien asennusta. Ennen aurinkosähköjärjestelmän käynnistämistä sinun on saatava vahvistus sähköverkkoyhtiöltäsi.

Sähköverkkoyhtiösi määrittelee, onko verkossa riittävästi kapasiteettia aurinkosähköjärjestelmän asentamiseksi. Toisinaan sähköverkkoyhtiön on vahvistettava sähköverkkoa ennen aurinkopaneelien käyttöönottoa. Sähköverkkoyhtiö auttaa sinua arvioimaan, mikäli tontin sisäistä sähköistystä on tarpeen vahvistaa. Huomaathan, että nämä sähkötyöt eivät sisälly Vattenfallin aurinkopaneelipaketin hintaan.

Tarvitseeko aurinkopaneelien asennusta varten olla rakennuslupa tai toimenpidelupa?

Aurinkopaneelien asentamiseen liittyvät lupakäytännöt vaihtelevat asennuskohteesta riippuen. Erillinen toimenpidelupa tai rakennuslupa tarvitaan muun muassa kaupunkikuvaan ja ympäristöön merkittävästi vaikuttavien aurinkopaneelien asentamiseen. Myös suojeltujen rakennusten sekä suurten aurinkosähköjärjestelmien kohdalla lupa saatetaan tarvita. Tarkista asia kunnan rakennusvalvonnasta tai rakennusjärjestyksestä.

Millaisille kattomateriaaleille aurinkopaneelit voi asentaa?

Aurinkopaneelit on mahdollista asentaa useimmille kattomateriaaleille. Asennuskustannukset eri kattomateriaaleille vaihtelevat. Tällä hetkellä emme tee aurinkopaneelien asennuksia mineriittikatoille. 

Voiko aurinkopaneelit asentaa talvella?

Aurinkopaneelien asentaminen onnistuu myös talvella, mikäli katolla ei ole lunta ja rakennustelineet tai nosturi saadaan pystytettyä lappeen viereen. Asennuksiin sovitaan kuitenkin aina säävaraus, sillä esimerkiksi lumisateella aurinkopaneelien asentaminen ei ole mahdollista. 

Voinko asentaa aurinkopaneelit itse?

Aurinkosähköjärjestelmän asennukseen kuuluu sähkötöitä, jotka on lain mukaan teetettävä ammattilaisella, jotta aurinkopaneelit toimivat oikein ja tuotteiden takuut ovat voimassa. Me Vattenfallilla myymme aurinkopaneelit sekä kiinnityksen ja asennuksen pakettina, koska haluamme varmistaa oikeanlaisen ja turvallisen asennuksen.

Aurinkopaneelien käyttö ja huolto
Milloin aurinkosähköjärjestelmän käytön voi aloittaa?

Ennen aurinkosähköjärjestelmän käynnistämistä on sinun saatava vahvistus sähköverkkoyhtiöltäsi. Toisinaan sähköverkkoyhtiön on vahvistettava sähköverkkoa, jotta voit ottaa aurinkopaneelit käyttöön. Kun saat hyväksynnän sähköverkkoyhtiöltäsi, voit aloittaa aurinkopaneelien käytön. Mikäli sinulla on kysyttävää aiheesta, voit olla yhteydessä sähköverkkoyhtiöösi.  

Vaativatko aurinkopaneelit säännöllistä huoltoa tai tarkastusta?

Aurinkosähköjärjestelmässä ei ole liikkuvia osia, joten aurinkopaneelit eivät tarvitse varsinaista huoltoa. Kerran vuodessa on kuitenkin hyvä tarkastaa, että paneelit ovat paikoillaan ja kaikki näyttää siltä kuin pitää. 

Tarvitseeko aurinkopaneeleja puhdistaa?

Suomessa sataa usein vettä, minkä ansiosta aurinkopaneeleja ei tarvitse säännöllisesti puhdistaa. Paneelien päälle kertyvä siitepöly, lehdet ja lumi vaikuttavat negatiivisesti paneelien tuottoon, joten ne voi halutessaan puhdistaa varovasti pesusienellä tai harjalla. 

Lue lisää aurinkopaneelien syyshuollosta

 

Ylijäävän sähköntuotannon myynti
Mikä on Omatuotanto-sopimus?

Vattenfallin asiakkaana saat korvauksen aurinkopaneelien tai muun uusiutuvan energialähteen tuottamasta sähköstä, jolle sinulla ei ole käyttöä, kun solmit kanssamme Omatuotanto-sopimuksen. Maksamme sinulle sähkön markkinahintaa seuraavan korvauksen, jonka summa hyvitetään sähkölaskustasi. Omatuotanto-sopimuksen solmimiseksi sinulla on oltava Vattenfallin sähkösopimus.  

Lue lisää Omatuotanto-sopimuksesta

Kuinka paljon Vattenfall maksaa ylijäämätuotannosta?

Vattenfallin Omatuotanto-sopimuksissa noudatetaan sähköpörssi Nord Poolin tunneittain päivittyviä spot-hintoja. Saamme paikalliselta verkkoyhtiöltä tunnin tarkkuudella tiedon kotisi ylijäämätuotannosta. Yksityisasiakkaille ylijäämätuotannosta maksettava korvaus on verovapaata. 

Mistä tietää, kuinka paljon myy ylijäävää sähköä?

Voit seurata aurinkosähköjärjestelmän tuotantoa invertterivalmistajan tarjoaman sovelluksen tai etäseurannan avulla. Näet sähkölaskustasi sähkönkulutuksen sekä ylijäävän sähkön osuuden. Huomaathan, että invertterivalmistajan sovellus on kolmannen osapuolen palvelu, jonka toiminnasta Vattenfall ei vastaa. 

Miksi valita Vattenfall?

Asiantunteva palvelu

Olemme alamme asiantuntijoita, ja autamme sinua suunnittelemaan tarpeitasi vastaavan järjestelmän.

Laadukkaat tuotteet

Tarjoamme laadukkaat tuotteet kotimaisilta maahantuojilta sekä osaavan asennuksen.

Luotettava ja varma

Olemme tukenasi koko matkan ajan ja voit aina kääntyä puoleemme, kun sinulla on kysyttävää aurinkopaneeleista.