Uudet rutiinit: Ympärivuotisen mökin lämmitys ja ylläpito

Suomessa uusien vapaa-ajan asuntojen varustus on parantunut viime vuosien aikana ympärivuotiseen käyttöön sopivaksi. Mökin asumiskelpoisuus kylmällä kaudella, käyttötiheys ja tekniikka asettavat erilaiset vaatimukset lämmitykselle sekä haasteita energiatehokkuudelle.

Mökin ikkuna

 

Mökillä ollessa kaikkien sähkölaitteiden käyttö tuottaa lämpöenergiaa ja vähentää mökin lämmitystarvetta. Jo yhden ihmisen läsnäolo lämmittää tilaa keskimäärin parin tavallisen hehkulampun teholla (Tiede-lehti 11/14).

Hyvin hengittävässä taloissa voidaan energiankulutusta pienentää sulkemalla huoneita pois talvikäytöstä ja lämmittämällä vain osaa talosta. Uudemmissa, ilmatiiviissä rakennuksissa tilojen kylmäksi jättäminen ei ole suotavaa. Homeriskit kasvavat, kun lämpimämpi ilma toisista huoneista virtaa viileämpään tilaan tuoden kosteutta mukanaan.

Peruslämmön energiatehokkuuden lähtökohtana on, että jokainen saman tilan sähköpatteri on asetettu samaan lämpötilaan. Jos samassa tilassa yksi patteri on asetettu +10° ja toinen +15°, lämpötila ”sahailee” edestakaisin näiden lämpötilojen välillä ja energiaa kuluu turhaan.

Hukkalämpö on peruslämpöä

Syksystä alkaen lämminvesiboilerin hukkalämpöä voi hyödyntää peruslämpönä tilassa, jota lämmitetään sähköpatterilla. Mitä kylmemmässä tilassa boileri on, sen enemmän se kuluttaa energiaa lämmitykseen. Samalla sähköpattereiden käyttötarve samassa tilassa pienenee ja mukavuus kasvaa, kun mökillä pääsee heti tulopäivänä lämpimään suihkuun.

Lämpimänä vuodenaikana boilerin voi kokonaan laittaa pois päältä, kun olet poissa mökiltä. Mutta jos tarvitset lämmintä vettä heti mökille palatessasi, säädä boilerin lämpötilaksi +40 °. Ainakin kerran kuukaudessa vedenlämpötilaa tulisi nostaa +60°:een, jotta haitalliset bakteerit kuolevat.

Talvella, pois ollessa, peruslämpöä tarvitaan vain tiloissa, joissa on vesiputkia. On oleellista, että lämpötila, missä putket sijaitsevat sekä alue, missä ne menevät seinän läpi tai maahan, ei ole koskaan pakkasen puolella. Boileria ei myöskään saa päästää jäätymään. Jos boilerin vesi pääsee jäätymään, jäätynyt vesi laajenee ja rikkoo laitteen liitoksia. Talvikaudella on hyvä säätää boilerin lämpötilaksi +70 °.

Kosteus pois

Mökille saapuessa kosteudesta pääsee parhaiten eroon lämmittämällä takkaa. Sulje ensin kaikki ikkunat ja ovet. Polta klapeja pienellä liekillä ja lisää roihua maltillisesti, pikku hiljaa. Polttamisesta syntyvä alipaine vetää korvausilmaa rakenteiden läpi ja poistaa samalla kosteutta savupiipun kautta. Tehokasta kuin koneellinen ilmanvaihto konsanaan, mutta lisäetuna pehmeätä lämpöä ja lieskojen luomaa tunnelmaa.

Mökiltä lähtiessä kannattaa tuulettaa kunnolla avaamalla ikkunat ja ovet 10-15 minuutiksi, jolloin lämpötila laskee ja kostea ilma tuulettuu pois . Ja sitten luukut kiinni. Lämpimässä ilmassa on aina enemmän kosteutta kuin viileämmässä ilmassa. Kun käyttämättömän mökin lämpötila laskee, ilman suhteellinen kosteus nousee, mutta viilentynyt ilma ei pysty sitä sitomaan. Tuulettamalla kunnolla ennen lähtöäsi, estät ummehtunutta mökkituoksua ryömimästä lakanoiden väliin.

Sähkölaitteet ja kosteus

Mökin monia sähkölaitteita ei haittaa jäätyminen vaan kosteus. Pienehkössä mökissä kosteus pysyy poissa jo yhdellä irtopatterilla keittokomeron nurkassa lämmittäen vesiputken ja jääkaapin ympäristön, vaikka makuualkovin nurkassa olisikin -2° ja ulkona -20°. Samalla mökin sisäilma pysyy kuivana.

Poikkeuksena ovat jääkaapit. Liian kylmässä jääkaapin toimintamekanismi saattaa vaurioitua ja toiminta hidastua, jonka jälkeen laite käyttää enemmän energiaa. Pahimmillaan jääkaapin moottori voi palaa, mikä on jo paloturvallisuusuhka. Jos ulkolämpötila on lähellä jääkaappilämpötilaa, ruokia voi pitää myös terassilla.

Ilma on hyvä eriste

Hyvin ”hengittävässä” taloissa kannattaa lattialle, seinille ja ikkunoihin laittaa jo syksyllä mahdollisimman paljon ja mahdollisimman paksuja tekstiilejä. Kun 60 % lämmöstä voi karata katon kautta, yksinkertaisien ikkunoiden lämpöhävikki on jopa 80 %. Ikkunat, joita ei tarvitse avata, kannattaakin teipata tiivistenauhoilla.

Ulkoilman viiletessä, kaksinkertaisien ikkunaruutujen välissä oleva ilma alkaa virtaamaan alaspäin ulkoikkunaa pitkin, kun se jäähtyy ja tulee raskaammaksi. Kun saman aikaisesti lämpenevä ilma nousee sisäikkunapintaa pitkin ylöspäin, syntyy kiertoliike. Vanhan kansan tapa laittaa puolukan varvuilla koristeltua jäkälää falskaavien ikkunoiden väliin esti ilman kiertoliikettä ja imi kosteutta. Nykyaikaisten ikkunoiden korvausilmaventtiilit talviasennossa toimivat samalla periaatteella. Ilma on erinomainen eriste, kun se pysyy paikallaan.

Haitallisia rutiineja

Ennen mökiltä lähtöä monet mökkeilijät napsauttavat sähköt pois päältä pääkytkimestä, jotta sähkönkulutus vähenisi, tai ruuvaavat sulakkeita irti suojatakseen pirtin salamalta. Nämä ovat mökkirutiineja, jotka voivat koitua jopa haitaksi.

Pääkytkimestä katkaisu ei säästä havaittavaa määrää sähköä, mutta sähköjohdoissa oleva jännite auttaa pitämään johtoja ja liitoksia aavistuksen lämpiminä, mikä osaltaan haihduttaa kosteutta rakenteissa.

Kysy chatissa