Älä turhaan tingi valaistuksesta kaamoksessa – näillä vinkeillä säästät energiaa ja silmiä

Moni luulee, että valojen sammuttelu on paras keino säästää sähkölaskussa. Todellisuudessa valaistukseen kuluu vain noin 10 prosenttia kodin energiasta. Pimeässä kärvistelyn sijaan energiatietoisen asujan kannattaa vaihtaa kodin lamput tehokkaisiin led-lamppuihin, jotka kuluttavat jopa puolet vähemmän energiaa kuin energiansäästölamput.

Kaamos valaistus

 

Energiaa säästävään valaistukseen liittyvät huonot kokemukset ovat pitkälti energiansäästölamppujen syytä. Kun hehkulamput kiellettiin, ei uusi tekniikka ollut vielä tarpeeksi kehittynyttä: energiansäästölamput valaisivat huonosti ja syttyivät hitaasti.

Nykyteknologian ansiosta sähköä säästävä valaistus ei enää tarkoita, että aamun sanomalehti pitäisi tihrustaa läpi kirkkaassa mutta heikkolaatuisessa valossa.

”Vaihtamalla ledeihin voi säästää puolet sähkölaskusta ja tuplata valomäärän verrattuna halogeenilamppuihin. Nykyisten led-valojen syttyvyys sekä värintoisto ovat huippuluokkaa. Led-lamppuja saa myös lämpimissä sävyissä, joissa energiansäästölamppuja ei saanut”, vinkkaa Malkus Lindroos, energiayhtiö Vattenfallin energia-asiantuntija.

 

Näistä syistä kodin valaistus kannattaa päivittää ledeihin:

  1. Vaihtamalla paranee: Led-lamput ovat kymmenen kertaa tehokkaampia kuin hehkulamput: 6 watin led vastaa 60 watin hehkulamppua. Ledien avulla kodin valaistus paranee ja energiaa säästyy!
  2. Valot päällä hyvällä omallatunnolla: Haaveiletko täysin valaistusta kodista kaamosaikaan? Led-valojen avulla energiankulutus säilyy maltillisena, vaikka antaisit niiden loistaa myös vähemmän käytetyissä huoneissa. Erityisesti kirkasvalolamppu auttaa pahimpaan kaamossynkkyyteen.
  3. Säästä sormiasi: Ledit eivät kuumene polttaviksi kuten halogeenilamput. Lamput vaihtamalla säästät sormiasi – ja vähennät samalla kotisi tulipaloriskiä.
  4. Lähes ikuinen valaistuminen: Kun kerran vaihdat valaistuksen ledeihin, on kotisi valaistus turvattu seuraavan 50 000 tunnin, eli lähes kuuden vuoden ajaksi. Käytännössä aika on tuplat pidempi – valot ovat harvoin päällä koko päivää ja kesäaikaan vain iltaisin.
  5. Pimeällä otsalamppu päähän: Led valaisee myös lenkkipolulla: otsalamppu päässä näet, mihin astut. Mikä parasta, myös vastaantulijat erottavat sinut. Sama pätee pihatöihin ja tarvitset vähemmän pihavaloja.
  6. Tunnelmavalaistus kunniaan: Valaistus ei ole enää vain osa sisustusta vaan tärkeässä roolissa kodin toiminnallisuuksien ja eri tilojen erilaisen tunnelman rakentajana. Ledejä valitessa voi käydä etukäteen katsomassa liikkeessä miltä ne näyttävät, kun ovat päällä. Tällöin näkee mikä valoväri olisi paras omaan kotiin.
  7. Lastenhuoneen valaistus: Hyvä valaisin ei häikäise vaan jakaa valoa tasaisesti eikä synnytä pintoihin jyrkkiä varjoja. Valaistun alueen koon pitää soveltua hyvin tilan käyttötarkoitukseen: esimerkiksi lastenhuoneessa leikitään paljon lattialla, eikä valo saa paistaa silmiin alhaaltakaan katsottuna. Lasten käyttämissä tiloissa täytyy huomioida myös valaisimien rikkoutumattomuus. Ledeissä tämä ominaisuus on kohdallaan, ja lisäksi ne eivät myöskään kuumene käytössä.
  8. Näin pääset alkuun: Vaihda energiatehokkaat ledit ensiksi huoneisiin, joissa oleskelet eniten. Aloita esimerkiksi keittiön pöydän yläpuolella roikkuvasta kattolampusta tai lempidivaanin vieressä olevasta lukulampusta. Silmät ja sähkölasku kiittävät!
Kysy chatissa